03/02

Alexander Doom, Belg voor Belgrado? “Zit wel in mijn hoofd”

doom-alexander-2021-eki-torun-belga-jasper-jacobs-1

Alexander Doom.

Het WK in Belgrado, door de coronapandemie het eerste WK indoor in vier jaar, nadert met rasse schreden. En dus blikken wij in onze reeks ‘Belg voor Belgrado?’ vooruit met een reeks prominenten uit eigen rangen. Hoeveel kans geven ze zichzelf op Belgrado? En wat is hun doel in de Servische hoofdstad? Vandaag Belgian Tornado Alexander Doom.

Alexander, hoe zijn de wintertrainingen tot nu toe verlopen?

“Tot eind december heb ik drie maanden opleiding gevolgd bij Defensie in Kleine Brogel. Ik kon enkel in het weekend naar huis en trainen was heel moeilijk. We waren wel conditioneel bezig, maar niet gericht op atletiek. Een klassieke winteropbouw was onmogelijk. Alleen in het weekend kon ik ietsje gerichter trainen. Vanaf januari kon ik de normale trainingen hervatten.”

Ben je dan pas in januari aan de opbouw richting 2022 begonnen?

“We zijn begin januari meteen naar Tenerife vertrokken, en daar legde ik direct mijn beste uithoudingstest in jaren af. Dat zat dus goed. Die stage is goed verlopen en ik heb er in drie weken eigenlijk alles van basis kunnen bijwerken. De zon helpt wel, dat merk ik. Met waar ik nu sta, ben ik heel tevreden. Vanaf nu kan ik aan mijn snelheid en weerstand beginnen werken.”

Hangt die zware legeropleiding nog in de kleren?

“Fysiek voel ik me prima en ik ben ik er goed uitgekomen, maar mentaal is het zwaar geweest. Ik heb een klik moeten maken daar. Gelukkig duurde het maar drie maanden en had ik daarna het vooruitzicht om profsporter te worden binnen Defensie, dus dat maakt het allemaal draaglijker. Dat profstatuur helpt wel om op een ander niveau te trainen. Dat merk ik meteen. Het is anders dan wanneer ik de trainingen met studies moest combineren.”

Mik jij ondanks die speciale aanloop toch op een indoorseizoen?

“We zijn net begonnen met snelheid en weerstand. Als dat vlot gaat, wil ik het BK indoor meedoen en kijken waar ik strand. Gaat het niet goed, laat in het indoorseizoen voor wat het is. Momenteel voel ik me uitstekend, dus ik heb er wel een goed oog in.”

Heb je ambities voor het WK indoor in Belgrado of is dat uitgesloten?

“Het zit niet in mijn hoofd dat het absoluut moet, maar als ik het BK loop, is dat met de ambitie om Belgrado te halen. Ik wil vechten voor de limiet (46”50, red.), of op zijn minst een plaatsje in de aflossingsploeg. Ik ga niet aan het BK meedoen, gewoon om mee te doen.”

Is Belgrado dan eigenlijk een belangrijk doel op jouw jaarplanning of niet?

“Half en half. Omdat ik vorig jaar indoor zo sterk was, zit het wel in mijn hoofd, maar het is zeker niet hét doel van het jaar. Ik ben er niet op gefixeerd, en dat maakt het mentaal iets makkelijker. Het is een mogelijkheid die ik ga proberen te grijpen. Daarna zal ik misschien een klein weekje alternatief werken, maar ik wil niet meer te lang stilzitten. Ik wil goed doorwerken, zodat ik tegen de zomer op een brede basis kan terugvallen.”

Alle info over het WK Indoor in Belgrado vind je hier