14/02

Merel Maes beste van de wereld

maes-merel-2020-kvvi-jdc-2

Merel Maes

Zaterdag werd een vruchtbare dag voor de Belgen met twee nieuwe EK-limieten voor Michael Somers en Thomas Carmoy. Op de IFAM zorgde Merel Maes voor een Belgisch record en imponeerde Isaac Kimeli met een razendsnelle 3000m. En in Frankfurt is Jente Hauttekeete op weg naar knappe prestatie op de zevenkamp.

Kimeli en Maes imponeren op de IFAM

Mirte Fannes/DCLA droomt van het EK en kwam in Metz al dichtbij de limiet van 2'03"22. Op de IFAM kon ze met 2’04″64 haar EK-ticket nog niet veiligstellen. Elise Vanderelst/MOHA haalde een aantal dagen geleden sterk uit met een nieuw Belgisch record op de 1500m. Gisteren won ze makkelijk in 4’11″14. Op de 60m was de winst ook voor een Belgische. Rani Rosius/AVT won in 7″38. Op de 60m met horden won Michael Obasuyi/OEH overtuigend zijn reeks in 7″76, maar hij paste uit voorzorg voor de finale. Voor Eline Berings/RCG werd het niet de race waarop ze had gehoopt. Op de tweede horde ging het mis, waardoor ze de wedstrijd moest staken.

Op de 3000m ging Simon Debognies/OEH op zoek naar de EK-limiet van 7'53"18. Met 8’05″39 kan hij voorlopig nog geen aanspraak maken op dat derde ticket richting het EK op de 3000m. Trainingsgenoten Isaac Kimeli/OEH en Robin Hendrix/OEH hebben dat ticket wel al op zak, maar Kimeli wou maar wat graag sneller lopen dan zijn 7’52″24 in Karlsruhe. Hij slaagde overtuigend in zijn opzet en won in een sterke 7’44″17.

Op de 400m geen Belgische overwinningen. Bij de vrouwen was Camille Laus/OEH de beste Belgische met een tweede plaats in 53″54 voor Imke Vervaet/RCG, die met 53″65 opnieuw een persoonlijk liet noteren. Hanne Maudens/VS werd derde Belgische met een nieuwe duik onder 54 seconden dankzij 53”95. Bij de mannen was Alexander Doom/AVR de beste Belg met 47”32, voor Christian Iguacel/LYRA met 47”39 en Dylan Borlée/OEH met 48”04.

De jongste Belgische deelneemster, Merel Maes/ACW, zorgde in het hoogspringen voor een absolute topprestatie. Ze won de competitie met een sprong over 1m88. Daarmee verbeterde ze niet alleen het Belgisch record indoor bij de scholieren met vier centimeter, maar prijkt ze op dit moment ook op de eerste plaats op wereldranglijst bij de U18.

Somers en Carmoy richting EK

In Luxemburg ging Michael Somers/LYRA op zoek naar de tijd van Robin Hendrix op de 1500m. Aangezien Hendrix als derde Belg al onder de EK-limiet liep en maar drie landgenoten per nummer worden afgevaardigd, moest Somers sneller dan de 3'40"83 van Hendrix. Met een derde plaats in 3’40″61 slaagde hij in zijn opzet, waardoor Michael Somers zich op dit moment als derde Belg mag opmaken voor het EK in Torun. Renée Eykens/AA werd op de 800m eveneens derde in een seizoensbeste van 2’03″61. Maar voorlopig volstaat die tijd nog niet voor een ticket richting Torun. Bij de mannen bleven ook Aurèle Vandeputte/HAC met 1’48″56 en Aaron Botterman/KAAG met 1’49″53 boven de EK-limiet van 1'47"59.

De tweede EK-limiet in Luxemburg kwam op naam van Thomas Carmoy/CRAC. De Europese kampioen bij de juniores sprong over 2m28, één centimeter boven zijn persoonlijk record en exact de gevraagde hoogte voor het EK. Met die sprong won hij ook de competitie. Het Belgisch record indoor staat nog steeds op naam van Eddy Annys met 2m31, maar Carmoy komt steeds dichterbij.

Jente goed op dreef in Frankfurt

In het Duitse Frankfurt komen Jente Hauttekeete/KAAG en Thomas Van der Poel/BRAB dit weekend in actie op de zevenkamp. Na een sterke eerste dag met onder meer 2m10 in het hoogspringen en 15m64 met de kogel is Hauttekeete op weg naar een knappe eindscore. Deze knappe prestaties bewijzen de kracht van het meerkamp project waar Jente deel van uitmaakt.

Zaterdag werkte Laura Van den Brande/AVKA al haar eerste vijfkamp bij juniores af met 3720 punten als eindscore. Met die prestatie komt Van den Brande op de elfde plaats op de wereldranglijst bij de U20. De volledige resultaten van de meerkampen in Frankfurt kan je hier terugvinden.