28/06

Leopold Van Hamme legde nadruk op conditie tijdens lockdown

van-hamme-en-scheerlinck-nadia-verhoft

Leopold Van Hamme met voormalig topsportcoördinator Tille Scheerlinck.

De traditionele wintervoorbereiding duurde dit jaar bijzonder lang in de groep van Leopold Van Hamme, coach van onder meer Imke Vervaet/RCG. Hij koos er tijdens de lockdown bewust voor om de focus op het conditionele werk te leggen.

De piste in Gentbrugge bleef tijdens de coronacrisis open voor de betere atleten van Racing Gent, en dus konden Imke en co relatief goed doortrainen. "In eerste instantie werkten ze een zelfstandig programma af", zegt Leopold Van Hamme. "Later werden de regels iets losser en mocht ik er zelf bijzijn en groepjes van twee begeleiden."

Over de geleverde trainingsarbeid tijdens de lockdown is Leopold meer dan tevreden. "Ik mag niet klagen. We hebben van de tijd gebruik gemaakt om een langere voorbereiding af te werken en de conditionele veel langer te laten doorlopen. Zo lang was ze nog nooit in mijn lange trainerscarrière. De focus op conditie is goed bevallen bij de atleten. We hebben al een paar testjes gedaan, een 300m bijvoorbeeld, en die was goed. Voor het overige deden we pure spurt en langere tempolopen, geen specifiek werk. Imke kreeg soms nog iets langere afstanden op haar bord, omdat ze deel wil blijven uitmaken van de Belgian Cheetahs en dus ook 400 meterwerk moet doen. Ze staat er heel goed voor."

Leopold ervaarde geen moeite om zijn atleten gemotiveerd te houden, en dus was een (mentale) rustpauze niet aan de orde. "De groep hangt goed aan elkaar en de atleten motiveren elkaar, dus op dat vlak was er geen probleem. Je merkte soms wel wat spanning omwille van de onzekerheid over wat er nog zal volgen dit seizoen. Hoe dan ook hebben we de voorbereiding doorgetrokken. Een atleet moet zijn spieren het hele jaar door activeren en kan zich geen pauze van drie maanden veroorloven."

In juli volgt de specifieke wedstrijdvoorbereiding, op 26 juli komt er in Gentbrugge een testwedstrijdje. "We blijven de hele zomer in Gent, maar doen misschien wel een kleine stage in eigen stad. Overdrijven met de belasting zal ik zeker niet doen, want ze hebben al drie maanden stevig getraind. Het is opletten voor overtraining. Rond 1 augustus willen we de eerste echte wedstrijd inlassen, vermoedelijk in Halle. Daarna volgen de Brussels GP en het BK."

Welke prestaties acht Leopold in het korte seizoen nog mogelijk? "Dat zal wat van de omstandigheden afhangen. Ik vermoed dat er vooral kleinere meetings komen, en daar is motivatie soms iets minder dan bij de grote afspraken. Misschien krijgt Imke op de Memorial Van Damme nog een 400 meter voor de kiezen."