17/10

Leerrijke Kids&Co dag voor jeugdtrainers

245064967-1240736326393264-2130075987253752941-n
Nu de Maand van de Sportclub is afgelopen en de meeste kinderen hebben gekozen welke sport dat ze de komende tijd willen beoefenen, is het ook het ideale moment om ook onze jeugdtrainers wat extra trainingsbagage mee te geven. Johan Permentier, voorzitter van de beleidscommissie jeugd, was dan ook tevreden met de opkomst tijdens de Kids&Co dag in Heusden-Zolder.

De Kids&Co dag vormt een ideale aanvulling voor nieuwe initiators en andere gemotiveerde jeugdtrainers om hun kennis aan te vullen of op te frissen met de laatste nieuwigheden. Nieuw waren de aangepaste trainingsmethodes, op maat van elk kind en met nuttige transfers naar de nieuwe wedstrijdvormen bij kangeroes en benjamins. Sinds dit voorjaar konden de allerkleinste kennis maken met atletiek in de nieuwe wedstrijdvorm met aangepast materiaal.

In het theoretische luik kregen de trainers tips en tricks om de actieve leertijd te vergroten en werd ook toegelicht hoe je grote groepen op training kan verhelpen. In het praktijk gedeelte werden de cursisten dan weer deskundig begeleid door Tom Corstjens en Koen Bellemans. Een initiatie polsstok bij Steven Taeleman stond ook op het programma, maar ook onderwerpen zoals kinderen met extra noden, autisme, ADHD of een andere ontwikkelingsstoornis kwamen aan bod. Psychologe Charlotte Verhesen gaf de jeugdtrainers een lading tips mee om op een constructieve manier aan de slag te gaan met dergelijke onderwerpen.

Tot slot was er een boeiende toelichting over grensoverschrijdend gedrag binnen de sportclub. Het onderwerp is brandend actueel en komt voor in elke laag van de bevolking. We mogen niet blind zijn voor dergelijke onderwerpen. Een vertrouwenspersoon binnen elke club en een meldpunt binnen de federatie vormen dan ook een grote meerwaarde. Heb je te maken met ongewest gedrag? Praat erover. Je kan niet alleen terecht bij je ouders, bij je leerkracht of bij een vriend. Je kan ook terecht bij de vertrouwenspersonen van jouw club of bij de vertrouwenspersoon van Atletiek Vlaanderen, Paula Vanhoovels en Liesl Van Barel. Hier vind je meer info over het meldpunt van de federatie voor ongewenst gedag.