21/05

Lander Tijtgat mikt ondanks virale infectie hoog op IFAM

nad-0639

Lander Tijtgat.

Op je 36e je mannetje staan in een trage, tactische 1.500 meter is geen evidentie, maar Lander Tijtgat trok zondag bij de interclub in Nijvel behoorlijk zijn streng. Hij finishte als derde, maar zit ondertussen al met zijn gedachten bij de IFAM zaterdag, een hoofddoel voor hem dit seizoen.

Na een echte boemelkoers met spetterend slot finishte Lander Tijtgat/EA in Nijvel als derde in 3’57”61, goed voor tien punten voor zijn club. “Het gevoel was oké, maar ik was heel vermoeid”, vertelt hij. “Ik had liever gewonnen, maar slecht was het niet. Voor de 1.500 meter heb ik ook geen enkel specifiek werk gedaan.”

Die vermoeidheid was behalve aan een trouwfeest op zaterdag vooral te wijten aan een zware terugval na thuiskomst van een uitstekende hoogtestage in het Amerikaanse Flagstaff. “De periode na de stage is heel slecht geweest”, zegt Lander onomwonden. “Ik heb anderhalve week last gehad van de jetlag en ben zelfs uitgevallen op het werk omdat ik echt niet meer kon. Daarbij liep ik nog eens een virale infectie op, een ontsteking van de luchtwegen. Op de terugvlucht heb ik niet kunnen slapen, dus ik vermoed dat de infectie aan oververmoeidheid te wijten is.”

De combinatie van de jetlag en de hoogtedip hebben er dus zwaarder dan verwacht ingehakt. “Ik moet toegeven dat ik het onderschat heb. Iedereen zei dat terugkeren het zwaarste was, maar ik geloofde er niet veel van. Nu blijkt dat het effectief zo is. Gelukkig ben ik nooit écht ziek geweest, ik had gewoon rust nodig.”

Vermoeidheid of niet, zaterdag wacht met de IFAM in Oordegem een wedstrijd die al een tijdje met rood staat aangestipt. Lander loopt er de 5.000 meter. “De IFAM is een belangrijke afspraak. Ik zou graag onder de 13’30 duiken. Het liefst zou ik richting 13’25 gaan, maar dan moet alles meezitten. Waarschijnlijk komt het net te vroeg door die vermoeidheid, maar ik ga er alles aan doen om daar goed te zijn. De hazen zijn speciaal voor mij geregeld en als ik deze week nog kan rusten dan zal het hopelijk lukken.”