18/11

Jonathan Sacoor trekt met zilveren spike op zak opnieuw naar Amerika

belgaimage-158367592-full

Jonathan Sacoor.

Jonathan Sacoor nam zaterdag op Stayen de zilveren spike in ontvangst. Na een zware teambuilding met de Belgian Tornados op de Mount Everest is hij momenteel in rust. In december volgt een BOIC-stage in Turkije, net voor nieuwjaar reist hij opnieuw voor een half jaar naar de Verenigde Staten af.

Elke keer deden de Belgian Tornados al een speciale teambuilding in de winter voorafgaand aan de Olympische Spelen, en dat was nu niet anders. Ze klommen twaalf dagen door de Himalaya tot aan het Everest Basecamp. “We moeten daar niet flauw over doen: we hebben het allemaal een beetje onderschat”, blikt Jonathan Sacoor/OEH terug. “Ik had het geluk dat ik nog vaak goeie nachten kende van meer dan zeven uur, maar de andere kwamen nauwelijks aan drie uur per nacht omdat het vroor in onze slaapkamer. Het was echt zwaar, ik ben meer dan vier kilo kwijt.”

Voor alle duidelijkheid: er waren ook positieve kanten aan de expeditie. “We hebben elkaar nog beter leren kennen, en vooral ook respect gekregen voor de sherpa’s daar. Die mensen zijn ongelofelijk sterk en bovendien heel vriendelijk. Ik heb er vaak een praatje mee geslagen. Ook met de ondernemers die Jacques Borlée mee op expeditie had gevraagd, heb ik interessante gesprekken gevoerd.”

Jonathan moet de zware expeditie nu even verteren, net als het lange zomerseizoen, en geniet van zijn welverdiende rust. In december gaat de intensiteit weer omhoog. “De voorbereiding voor de Olympische Spelen begint op 1 december op BOIC-stage in Belek. Misschien dat ik de komende weken al een héél klein beetje in gang schiet, om in Turkije niet als een toerist toe te komen.”

Na die BOIC-stage is het niet meer lang tot de 400 meterloper opnieuw afreist naar Amerika, om er een half jaar te trainen en studeren aan de universiteit van Tennessee. “Tussen kerst en nieuw vertrek ik. Daar kan ik mij weer helemaal op atletiek storten, zonder afleidingen. Het NCAA-kampioenschap wordt een eerste test, daar wil ik beter doen dan vorig jaar toen ik niet eens de halve finales haalde. Dat ik er niet de verhoopte resultaten boekte, was vooral te wijten aan alle veranderingen die ik vorig jaar onderging, dit jaar komt dat wel goed. Maar uiteindelijk draait alles om Tokio, niet om de NCAA.”

Hij zegt het al, alles draait om Tokio. Dat heeft ook consequenties voor de wedstrijdplanning deze winter. “Een indoorseizoen plan ik niet, ook niet met de Belgian Tornados. We moeten op de Spelen focussen en doortrainen. Een olympische plak is het enige wat de Tornados nog ontbreken, het zou heel mooi zijn om die ook nog binnen te halen.”