09/06

EK dag 3 avond: Finale voor Doom en Sacoor

belgaimage-94254902

Jonathan Sacoor met een limiet voor de Spelen in Parijs

Op de derde avondsessie in Rome lag het Belgische zwaartepunt bij de 400m. Alexander Doom en Jonathan Sacoor beukten met succes de poort naar de finale open, terwijl voor Dylan Borlée en de opgeviste Helena Ponette de halve finales het eindstation werden. Ook Rani Rosius en Delphine Nkansa slaagden er op de 100m niet in om de finale te halen. Ze zetten respectievelijk de elfde en twaalfde tijd neer.

De medailleteller staat momenteel op twee voor België, maar de kans dat er morgen nog een medaille bijkomt is heel groot. Op de 400m hebben we niet één, maar misschien wel twee medaillekandidaten. Niet alleen Alexander Doom/AVR maar ook Jonathan Sacoor/OEH plaatste zich voor de finale. Alexander won zijn reeks in een tijd van 44”87, terwijl Jonathan Sacoor in zijn reeks tweede werd in een tijd van 44”99. Daarmee verbetert hij niet alleen zijn bijna zes jaar oud PR, maar hij plaatst zich ook rechtstreeks voor de Olympische Spelen. Dylan Borlée/OEH werd in zijn reeks zesde in een tijd van 45”46. Het niveau lag bijzonder hoog in de halve finales, want, ondanks de snelle chrono’s van Doom en Sacoor, deden nog twee atleten beter. De Brit Charles Dobson klokte 44”65 en de lokale Italiaanse held Luca Sito liep 44”75. “Het wordt sowieso een open finale”, aldus Alexander Doom. “Op het vorig EK pakte je met 45”28 een medaille en vandaag was die chrono nodig om je te plaatsen voor de finale. Daarin start ik volgens mij ook niet als favoriet. Die rol geef ik met plezier aan Dobson en Sito, want zij liepen nu eenmaal sneller. De Italiaan loopt momenteel een beetje op een roze wolk en die zal er van bij het begin hard tegenaan gaan. Het zal aan mij zijn om dan mijn wagonnetje aan te pikken en er een antwoord op te verzinnen.”

Sterke Helena

Helena Ponette/HCO kreeg in extremis de kans om deel te nemen aan de halve finales, na het forfait van een andere atlete. Ze greep die kans met beide handen en liep een zeer goeie wedstrijd, die uiteindelijk beloond werd met een chrono van 51”65 en een elfde plaats. Daarmee lijkt de kater van de vierde plaats op de mixed relays helemaal doorgespoeld en kan ze met een goed gevoel richting de 4x400m met de Cheetahs.

Sprintsters op niveau

Voor Rani Rosius/AVT en Delphine Nkansa/RESC was het vooraf zo goed als onmogelijk om een plaats in de finale van de 100m af te dwingen. Dat bleek ook want voor een finaleplaats was 11”13 nodig. Toch liepen beide atletes op niveau. Delphine liet met 11”21 zelfs een persoonlijk record noteren. Rani klokte af na 11”25. Daarmee werden ze respectievelijk twaalfde en dertiende.

Bekijk de resultaten van de Belgen op onze EK-pagina.

Beluister/bekijk de EK Rome-special van onze videopodcast Track Record op ons YouTube-kanaal of op Spotify.