13/11

Imke Vervaet zet in op krachttraining en koestert indoorambities

vervaet-imke-2020-jdc-1

Imke Vervaet

Sinds anderhalve maand is Imke Vervaet bezig met de wintertrainingen. En hoewel ze recent van job veranderde en dus ook daar extra energie moest insteken, verlopen de trainingen goed. De specialiste van de 200 meter, die in deze periode serieus op krachttraining inzet, koestert later deze winter grotere indoorambities dan vorig jaar.

In de eerste week van oktober startte Imke Vervaet/RCG haar wintertrainingen op. "Het gaat goed en ik ben blij dat ik nog kan trainen", zegt ze. "De grootste aanpassing die ik moet doen door de coronacrisis is vroeger stoppen met werken omdat de Topsporthal vroeg sluit. Dan werk ik daarna nog enkele uren verder. Momenteel bevind ik mij in het tweede trainingsblok. We werken ik blokken van vier à vijf weken waarbij de voorlaatste week telkens de zwaarste is en die erna een rustweek."

De accenten liggen op training heel anders dan in volle wedstrijdperiode. "We doen veel volume in deze periode, maar ook veel krachttraining. Voorheen deed ik één volwaardige krachttraining per week en eentje die ik nog combineerde met een looptraining, maar nu zijn het twee volledige powertrainingen. Met de winterse looptrainingen heb ik een haat-liefdeverhouding. Ten opzichte van andere spurters ben ik er nog redelijk goed in, maar het echte spurtwerk is toch veel leuker. Doorgaans heb ik geen problemen om mij te motiveren, maar ik moet ook niet liegen. Er zijn dagen dat ik zonder veel goesting naar de training vertrek: als het koud en donker is en er alleen maar lange afstanden op het menu staan."

Imke, nog altijd advocate van beroep, is ondertussen van werk veranderd. Opnieuw even aanpassen. "Ik ben vooral met verkeersrecht bezig. Momenteel heb ik meer werk dan tevoren omdat ik meer rechtszaken moet doen, maar de combinatie met lopen lukt nog altijd. Ze weten dat mijn sport ook belangrijk is en laten me daar vrij in zolang mijn werk gedaan wordt."

Na Nieuwjaar zou de pupil van Leopold Van Hamme graag met wat meer ambities dan vorig jaar richting indoorseizoen trekken. "Ik zou de 200 en 400 meter willen combineren. Individueel zie ik mij niet in staat om een kampioenschap te halen, maar met de Cheetahs maken we er wel een doel van. We zijn al geplaatst voor het WK en willen ons ook voor het EK kwalificeren. Zelf wil ik vooral ritme en vertrouwen opdoen. Mijn honger naar wedstrijden is groot na het korte zomerseizoen."

Zowel om doelen te kunnen stellen als om de trainingsplanning te kunnen opmaken hoopt Imke dat er snel duidelijkheid komt over het doorgaan van indoorwedstrijden. "Makkelijk is het niet om die onzekerheid te werken. Normaal beginnen we in december iets specifieker te trainen, maar het is afwachten of dat wel zinvol zal zijn dit jaar", besluit ze.