19/05

Imke Vervaet wisselt komende weken 200 en 400 meter af

vervaet-imke-2021-etc-cluj-napoca-belga

Imke Vervaet.

Met een stage van drie weken in Cyprus heeft Imke Vervaet er haar langste trainingsstage ooit opzitten. De komende weken en maanden hoopt ze daar de vruchten van te plukken. Zondag loopt ze in principe de 400 meter in Lokeren, al ligt haar deelname nog niet honderd procent vast. Later in het seizoen wil ze er zowel op WK als EK bijzijn.

“De stage is heel goed geweest. Het was de eerste keer dat ik drie weken kon gaan”, vertelt Imke Vervaet/RCG. “Uiteraard was ik op het einde wel vermoeid, maar ik heb de indruk dat het ondertussen goed verteerd is. Ik was daar in tegenstelling tot thuis alvast niet constant aan het rondhollen voor het werk en kon focussen op training en herstel. Dat levert trainingen op die een pak kwalitatiever zijn. Ondertussen bleef ik daar wel wat doorwerken. Mijn verlof was halftijds.”

In Cyprus stond er voor Imke nog een mix van algemene voorbereiding en iets specifieker werk op het menu. Ondertussen zijn we weer een maand verder en is de training steeds meer wedstrijdgericht. “Ik voel me behoorlijk goed na een winter zonder noemenswaardige problemen”, aldus de Belgian Cheetah. “Ik denk dat ik nog sneller kan dan vorig jaar. Of dat hoop ik toch, want daarvoor doe ik het.” Ter herinnering: vorig jaar liep Imke 23”05 over 200m en 52”32 over 400m.

Punten pakken voor rankings

Haar seizoen heeft Imke inmiddels al geopend. In Nairobi liep ze de 200 meter in 23”27. “Mijn snelste opener ooit, al heb ik mijn seizoen nog nooit in zulke omstandigheden kunnen openen”, vertelt ze. “Het geeft alleszins vertrouwen.”

De afgelopen weken waren behoorlijk druk op het werk. “Er is een collega in zwangerschapsverlof en het zijn hectische weken”, aldus de advocate. "Misschien weegt het wel een beetje op mijn trainingen. Daarom wil ik pas zaterdag beslissen of ik zondag in Lokeren loop, maar ik heb woensdag een goeie training afgewerkt, dus ik denk wel dat het goedkomt.”

Als ze van start gaat in Lokeren, loopt Imke er de 400m. De komende weken blijft ze haar beide afstanden afwisselen. “Op de wedstrijden waar er veel punten te rapen vallen, zoals de IFAM en het BK, doe ik de 200 meter”, legt ze uit. “Tussendoor loop ik in Duitsland en Genève telkens een 400m.”

Meestrijden voor medailles op EK

Op de WK-kwalificatieranking van de 200m is Imke momenteel 40e, terwijl de eerste 56 naar Eugene mogen. Ziet er goed uit. “Als er niks misloopt, moet ik erbij zijn, maar er kan altijd iets mislopen”, blijft ze voorzichtig. De rechtstreekse limiet bedraagt 22”80. “Dat zie ik mezelf op voorhand moeilijk lopen. Op het WK zelf lukt dat misschien wél. Ik zeg al jaren dat ik onder de 23 seconden wil, en deze zomer hoop ik er toch op. Dat blijft een hele mooie grens.”

Na het WK in juli volgt er in augustus nog een EK. “En dat EK steekt er voor mij toch nog wat bovenuit. Ik wil ze allebei doen en de combinatie lijkt me zeker mogelijk, maar op een EK kan ik zowel individueel als met de Cheetahs toch meer betekenen dan op een WK. In München zie ik ons meestrijden voor een medaille in de 4x400 meter”, besluit Imke.

Alle info over het WK in Eugene vind je hier.
Alle info over het EK in München vind je hier.