27/11

Imke Vervaet begint haar draai te vinden op training na hectische periode

vervaet-imke-2021-etc-cluj-napoca-belga

Imke Vervaet.

Op de talrijke kiekjes vanop de BOIC-stage in Belek geen Imke Vervaet te bespeuren. De Belgian Cheetah moest even de prioriteit aan haar job geven tijdens een drukke periode bij de werkgever. Ondertussen verlopen de trainingen wel naar wens en is het aftellen naar wat trainen onder de zon tijdens de kerstvakantie.

De stage met Team Belgium in het Turkse Belek stond oorspronkelijk wel op de planning van Imke Vervaet/RCG. “Maar er viel een collega weg op het werk, waardoor ik het mij niet kon permitteren om te vertrekken”, vertelt de advocate. “Het was even té hectisch. Jammer.”

Ook op training in eigen land was het door de drukte op het werk een vermoeiende periode. “Ik moet eerlijk toegeven dat het even lastig is geweest”, zegt de specialiste van de 200 meter. “Maar van wintertrainingen ben je altijd wel moe. Ondertussen begin ik meer mijn rust en mijn draai te vinden. Dat zal ook nodig zijn voor de specifiekere trainingen die eraan komen.”

Voor ze met haar huidige wintertrainingen van start ging, nam Imke een stevige break in september. “Mijn rustperiode heeft toch een maand geduurd”, zegt ze . “Ik ben wel een beetje sportief bezig gebleven, vooral in het weekend, maar in de week heb ik er toch vooral van geprofiteerd dat ik na het werk eens niet moest trainen. Als ik ging sporten, was het in die maand alles behalve lopen.”

De heropstart van de trainingen verliep gezapig. “We hebben het rustig aangepakt en deden maar vier trainingen per week. Ondertussen zijn dat er zes”, klinkt het. “Ik heb twee keer mijn voet omgeslagen, maar voor de rest gaat het goed. Alles draait zoals het moet draaien. De focus lag in het begin op algemene conditie en nu gaat het wat meer richting spurt, wat we allemaal leuker vinden. Onlangs hebben we nog de typische bergtraining op de Skiberg aan de Blaarmeersen gedaan. Dat is elke kant eens voluit naar boven lopen: pittig en even totaal verzuren, maar ik kan me daar wel in uitleven. Deze week was een relatieve rustweek en vanaf volgende week wordt alles stilaan iets explosiever.”

Imke heeft er een uitstekende zomer opzitten met vooral haar 23”05 in de 200 meter in Tokio, en toch zijn er altijd werkpunten. “Meteen na de Spelen zeiden Leopold (Van Hamme, haar coach, red.) en ik tegen elkaar dat mijn basissnelheid nog beter moet om mee te doen met de toppers. En als het op wedstrijden aankomt, wil ik nog iets meer 400’en doen. Daarin kan ik nog meer ritme gebruiken. Mijn laatste races voor de Cheetahs waren eigenlijk nog de beste.”

Belek moest ze dus overslaan, maar in de kerstvakantie staat er Imke wel een trainingsstage te wachten – als het coronavirus het toelaat natuurlijk. “We gaan twee weken naar Tenerife. In de vakantie is dat makkelijker te verantwoorden op het werk, omdat er dan minder zittingen zijn”, zegt ze. “Ik kijk er wel naar uit om even wat meer zon te zien en helemaal op atletiek te focussen, want vorig jaar heb ik door corona ook al geen stage kunnen afwerken.”

Ondertussen kijkt de Belgian Cheetah ook al voorzichtig richting indoorseizoen, zonder echt al concrete plannen te maken. “Het is de bedoeling om een indoorseizoen te lopen, maar bij ons ligt daar nooit de focus op. Het is een leuke graadmeter en een manier om de eentonigheid te doorbreken, maar ook niet meer dan dat”, besluit Imke.