18/02

Honger van Hanne Maudens nog niet gestild na BR verspringen

maudens

Hanne Maudens.

Met 6m53 slaagde Hanne Maudens er zondag in Gent niet alleen in om als meerkampster de Belgische verspringtitel binnen te rijven, maar ook het Belgisch record af te snoepen van die andere meerkampster van internationaal topniveau, Nafi Thiam. De focus van Maudens blijft weliswaar op de meerkamp.

Het nationaal record van Nafi Thiam/RFCL stond op 6m51, Hanne Maudens/VS deed er twee centimeter bij. “Dat het record van Nafi was, maakt het extra speciaal”, zei de glunderende kampioene. “Eigenlijk had ik het wel voelen aankomen. Op het BK meerkamp zat het verspringen al goed, maar toen had ik al drie nummers in de benen. Daarom dacht ik wel dat er een sprong boven de 6m50 inzat.”

Wie denkt dat Hanne zich de afgelopen weken of maanden op het verspringen geconcentreerd heeft, zit helemaal verkeerd. “De focus lag deze winter allesbehalve op het verspringen. Ik heb in het hele winterseizoen nog maar twee specifieke verspringtrainingen gedaan.” Als ze zich ooit wel op het verspringen gaat richten, dan is er veel mogelijk. Hanne schuwt de grote uitspraken op dat vlak zelfs niet. “Op termijn wil ik eigenlijk zeven meter springen. Niet dit seizoen, voor alle duidelijkheid. Maar als ik mezelf vergelijk met blanke atletes die dat ook hebben gekund, lijkt me dat niet onmogelijk.”

Zoals bij Nafi en het hoogspringen, zal bij Hanne in de toekomst geregeld de vraag komen wanneer ze zich op haar beste individuele discipline, het verspringen, gaat toeleggen. “Van een overstap is momenteel nog geen sprake. Er is nog heel veel progressiemarge in de meerkamp, en zo lang ik dat gevoel heb, is er geen reden om iets te veranderen.”

Op het EK in Glasgow volgende week staat de vijfkamp op vrijdag geprogrammeerd, het verspringen op zaterdag. “Ik denk dat de combinatie een beetje te zwaar zal zijn, maar ik zal het er nog eens met Wim over hebben.” In Schotland is het Hanne om de vijfkamp te doen. “Mijn puntentotaal van op het BK wil ik nog eens verbeteren, en liefst niet zomaar met een paar puntjes. Dan weet ik dat er ook een mooie plaats inzit.”