24/05

Hanne Maudens wil in Götzis minimaal limiet EK beloften veroveren

maudens

Hanne Maudens.

Ook zonder Nafi Thiam blijft de Hypomeeting in Götzis komend weekend het mekka van de meerkamp, met het merendeel van de wereldtoppers aan de start. Hanne Maudens is van de partij in Oostenrijk, waar ze vorig jaar nog knap zesde werd met 6.252 punten. Dit jaar speelt Götzis een iets andere rol in haar seizoensplanning.

Deze zomer mikt Hanne Maudens/VS zowel op het EK voor beloften in juli in Zweden als het WK in Qatar in oktober. Ze moet haar topvorm dus best nog even uitstellen, en daarom heeft ze niet op dezelfde manier toegewerkt naar Götzis als andere jaren. “Het valt in volle voorbereiding, dus moet ik niet verwachten dat ik al in topvorm ben”, aldus de zevenkampster. Mijn snelheid staat nog niet op punt, die gaan we later nog aanscherpen, en ook de krachttraining moet nog specifieker worden.”

En toch, het blijft een grote wedstrijd, en dan wil een atleet presteren. “Torenhoge verwachtingen heb ik niet, maar ik ga er wel vanuit dat het goed zal zijn. Een concreet puntentotaal wil ik er niet opplakken, dat heeft nooit gewerkt voor mij, maar de limiet voor het EK beloften (5.631 punten) mag normaal geen probleem vormen.” De WK-limiet, die op 6.300 punten staat, is een ander paar mouwen. “Ik verwacht zeker dat ik die dit seizoen haal, maar ik durf niet zeggen of dat dit weekend al gaat lukken”, zegt Hanne. “Als ik mij plaats voor het EK beloften krijg ik daar een nieuwe kans op die WK-limiet.”

“Het EK beloften en het WK staan op gelijke hoogte voor mij”, vertelt Hanne. Maar we dreven die kwestie nog even op de spits en legden haar een dilemma voor. Een medaille op het EK U23 of top tien op het WK? “Dan kies ik toch het WK”, klinkt het vastberaden. “Een senioreskampioenschap is hoger aangeschreven, daar gaat niets boven.”

Met slechts enkele wedstrijden in de benen is het lastig om in te schatten hoe het momenteel precies met de vorm gesteld is. “Ik was bij die wedstrijdjes telkens vermoeid, terwijl ik deze week wel goed uitrust. We zijn anderzijds wel nog twee weken op stage naar Malaga geweest en hebben daar héél veel getraind, dus superfris ben ik niet. Ik zit bovendien nog in een leerproces bij Wim (Vandeven, haar nieuwe coach) waardoor nog niet alles lukt, maar hoogspringen gaat bijvoorbeeld al beter dan in de winter.”

Dat Nafi Thiam er niet bij is, wil overigens niet zeggen dat we Hanne na haar zesde plaats vorig jaar in Götzis nu meteen op het podium moeten verwachten. Het deelnemersveld is er nog altijd eentje om duimen en vingers van af te likken. “Behalve Nafi zijn de meeste toppers inderdaad aanwezig, het zal knokken worden. Maar eigenlijk vind ik dat wel leuk. Ik kan echt genieten van zo’n grote wedstrijd, terwijl ik het bij kleine competities zonder veel publiek moeilijk heb om me op te laden.”

Bij de mannen vertegenwoordigt Niels Pittomvils/VAC de Belgische eer in Oostenrijk.