20/10

Gouden Spike: eerste voor Koen, zesde voor Nafi

-ldq8909

Koen Naert: de opvolger van Karel Lismont pakt Gouden Spike 2018.

De Gouden Spikes die zaterdag in de late namiddag in het Truidense Stayen werden uitgedeeld, leverden niet de minste verrassing op. Alle favorieten haalden het met ruime voorsprong op hun mede-genomineerden.

Zowel Koen Naert als Nafi Thiam werden allebei met een ruim overschot van 57 punten verkozen voor de Gouden Spike. Niks nieuws voor Nafi, die aan haar Europese zevenkamptitel nu al haar zesde opeenvolgende Gouden Spike overhoudt. Hanne Claes, enkele opeenvolgende seizoenen teruggeslagen door blessures, kreeg de Zilveren Spike dankzij onder meer haar knappe vierde plaats in Berlijn. Zij verwees een andere hordespecialiste, Eline Berings, naar de Bronzen Spike. Voor Eline is dit, na haar Gouden Spike in 2009, opnieuw haar eerste onderscheiding in dit referendum. Een toonbeeld van doorzetting.

Koen Naert liep in Berlijn niet alleen naar de Europese marathontitel, hij zette er met een kampioenschapsrecord ook nog een hele sterke chrono neer. Dat maakte indruk in zowat de hele binnen- en buitenlandse atletiekwereld en dus ook bij de jury van de Gouden Spike. Koen Naert drukt de sporen van Karel Lismont, die in 1971 in Helsinki al de continentale marathontitel mocht vieren. Bashir Abdi deed het in Berlijn eveneens fantastisch met een zilveren 10.000m-medaille en die prestatie werd door de jury net even hoger ingeschat dan de vice-Europese titel van Kevin Borlée. Voor Bashir dus even goed dan zijn Zilveren Spike van 2014, terwijl Kevin de ere-Spikes blijft opstapelen. Dit is zijn tweede bronzen Spike, maar hij heeft in zijn kast ook nog vier Zilveren en drie Gouden staan.

Niemand van de beloften kon in de buurt komen van Jonathan Sacoor die in Tampere naar de 400m-wereldtitel bij de juniores liep. Toch behaalde ook Eliott Crestan daar een (800m) medaille, om maar te zeggen dat er nog kwaliteit op vinkenslag ligt. Ook Elise Vanderelst zag weinig concurrentie voor de hoogste onderscheiding bij de beloften. Haar uitstekend parcours in Berlijn – net geen finale – werd gevolgd door een hele sterke Memorial Van Damme, waar de Henegouwse naar een nationaal belofterecord liep.

En uiteraard werden de Belgian Tornados voor hun Europese titel nog maar eens beloond met de onderscheiding 'Team van het jaar'. Voor Kevin Borlée en Jonathan Sacoor dus nog een extra onderscheiding er bij.

 

De uitslagen van de Gouden Spike 2018

Mannen

Koen Naert/RESC  117p
Bashir Abdi/RCG  60p
Kevin Borlée/RCB  42p
Jonathan Sacoor/OEH  5p
Jonathan Borlée/RCB  5p
Soufiane Bouchikhi/RFCL 3p
Ismaël Debjani/CABW  2p
Arnaud Art/ACO  1p
Philip Milanov/VAC  1p

 

Vrouwen

Nafi Thiam/RFCL  123p
Hanne Claes/RESC  66p
Eline Berings/RCG  48p
Hanne Maudens/VS  8p
Noor Vidts/VAC  1p

 

Beloften Jongens

Jonathan Sacoor/OEH  36p
Eliott Crestan/SMAC  3p
Dieter Kersten/ADD  1p
Thomas Carmoy/CRAC  1p

 

Beloften Meisjes

Elise Vanderelst/MOHA  39p
Noor Vidts/VAC  2p