09/10

Gouden Spike: de nominaties van 2018

-ldq6323
De Gouden Spike is de belangrijkste onderscheiding die door de Belgische Atletiekbond wordt toegekend. Voor de vierde opeenvolgende keer zullen deze prijzen uitgereikt worden op Stayen in Sint-Truiden. Dag van gebeuren is zaterdag 20 oktober 2018. Het was een heel sterk atletiekjaar 2018, zodat de lat voor een extra onderscheiding wel bijzonder hoog ligt.

De laureaten van de Gouden Spike 2015 en 2017 (Nafissatou Thiam en Philip Milanov), staan  uiteraard opnieuw in die lijst van genomineerden voor 2018. 

De kans is overigens groot dat Nafi Thiam haar zesde Gouden Spike op rij zal binnenhalen. Toch is dat geen unicum in de nationale atletiekwereld, want ook Kim Gevaert mocht tussen 2001 en 2007 liefst zes Gouden Spikes in haar trofeeënkast plaatsen. Maar Nafi zou dat wel zes jaar na elkaar kunnen klaarspelen en ze is nog altijd maar 24 jaar… Ter vergelijking: collega-Olympisch kampioene Tia Hellebaut heeft drie Gouden Spikes gewonnen  in de even jaren 2006, 2008 en 2012.
Philip Milanov, die zijn zomerseizoen vroegtijdig moest afbreken vanwege een blessure, krijgt alvast flink wat weerwerk van nationale toppers die zich tijdens de Europese kampioenschappen in Berlijn konden onderscheiden.

Beloften kunnen de trofee slechts één keer in hun loopbaan ontvangen, een onderscheiding die de drie vrouwelijke en zeven mannelijke genomineerden dus nog nooit eerder te beurt viel. Bij die aangewezen beloften staat uiteraard ook Jonathan Sacoor, de allereerste Belgische wereldkampioen bij de juniores. 

De Belgian Tornados beschikken dankzij hun Europese titel alweer over de beste papieren om nog maar eens  - terecht - tot team van het jaar te worden verkozen.

De uiteindelijke laureaten worden verkozen door een jury bestaande uit atletiekjournalisten, gewezen nationale topatleten en bestuurders van de KBAB.

De ceremonie zal via een Facebook Live te volgen zijn op de Facebookpagina van de Vlaamse Atletiekliga.

De genomineerden:

Vijf vrouwen:

Berings Eline/RCG
Claes Hanne/RESC
Maudens Hanne/VS
Thiam Nafissatou/RFCL
Vidts Noor/VAC

Drie vrouwelijke beloften:

Orcel Claire/CSF
Vanderelst Elise/MOHA
Vidts Noor/VAC

Tien mannen:

Abdi Bashir/RCG
Art Arnaud/FCHA
Borlée Jonathan/RCB
Borlée Kevin/RC
Bouchikhi Soufiane/RFCL
Debjani Ismael/CABW
Kimeli Isaac/OEH
Milanov Philip/VAC
Naert Koen/RESC
Sacoor Jonathan/OEH

Zeven mannelijke beloften:

Carmoy Thomas/CRAC
Crestan Eliott/SMAC
Hendrix Robin/OEH
Kersten Dieter/ADD
Obasuyi Michael/OEH
Sacoor Jonathan/OEH
Van De Velde Tim/DUFF

Team van het jaar:

4x400m Alle Categorieën mannen (Belgian Tornados)
4x400m Alle Categorieën vrouwen (Belgian Cheetahs)
4x400m Junioren mannen
Beloftenteam veldlopen mannen

 

Bekijk hier het palmares van de Gouden Spike