02/04

Gedeelde topsportstage AMH en validen

foto-website

Gedeelde topsportstage AMH en validen

In deze Paasperiode werken zowel de valide atleten als de atleten met een handicap een topsportstage af in Cyprus. Ze hebben allen één doel voor ogen: een optimale voorbereiding voor de komende zomerperiode in de best mogelijke omstandigheden.

Het is de tweede maal dat de atleten van Atletiek Vlaanderen en de atleten van G-sport Vlaanderen samen op stage gaan. Zowel de trainingspiste als de verblijfsaccommodatie in Limassol bieden optimale omstandigheden. Dat de piste van het Tsirion-stadion exclusief door de Belgen kan gebruikt worden is een grote meerwaarde.
Van de zowat 100 atleten die er deelnemen zijn er 10 atleten met verschillende soorten van handicaps: wheelers, een protheseloper, atleten met hersenletsel en atleten met een verstandelijke beperking. Zij bereiden zich voor op hun WK dat begin juli doorgaat in Parijs.

"Er is een groot wederzijds respect tussen de valide deelnemers en de atleten met een handicap", aldus Paula Vanhoovels.
Zij staat in voor de coördinatie tussen VAL en G-sport Vlaanderen en begeleidt mee het Paralympische team onder leiding van federaal trainster Mieke Van Thuyne. "Met de wheelers passen we de trainingsuren aan zodat we telkens voor de valide groep de piste gebruiken. De snelheid van de wheelers is immers te gevaarlijk op een drukke piste.
We delen de medische ruimte, de shuttlebus naar het stadion, de krachtruimte, ... én het biedt ook de mogelijkheid om trainers van valide atleten te laten zien hoe de G-sport werkt en welke rol zij hierin kunnen spelen. Dat is niet onbelangrijk als we denken aan een verdere groei van de G-atletiek."

"Zo traint Kiara Maene, een atlete met een verstandelijke beperking, sedert de stage van 2022 samen met Rani Rosius onder begeleiding van Johan Baerts. Dat werkt zeer goed, zowel Rani als Kiara voelen zich daar goed bij. Op die manier kan Kiara op hoog niveau én kort bij huis het hele jaar door op hoog niveau trainen.

De AMH-atleten hebben een eerste belangrijke wedstrijd op 14 mei te Oordegem, waar een internationale wheelermeeting georganiseerd wordt. Daarna staat het Belgisch Kampioenschap voor atleten met een verstandelijke beperking op dezelfde piste op het programma op 3 juni. Begin juli volgt het Wereldkampioenschap in Parijs, waarna het Belgisch Kampioenschap voor de atleten met een fysieke en visuele beperking in Brugge doorgaat samen met het Belgisch Kampioenschap van de valide atleten.