18/07

Flanders Cup VITA: Sisk, Baeten en Debognies maken indruk

-ldq4600-min

Hugo Hay neemt zijn trainingsgenoten Isaac Kimeli en Robin Hendrix op sleeptouw

Op zaterdag hield de Flanders Cup halt in Ninove voor de 30ste editie van de Memorial Rasschaert. De kampers en sprinters mochten onder een stralende zon hun wedstrijden afwerken. Tegen de avond waren de temperaturen lichtjes gezakt, waardoor de omstandigheden ideaal waren voor de afstandslopers. Pieter Sisk verzilverde zijn goede vorm vanop het EK met een PR op de 800m. Stijn Baeten deed hetzelfde op de 1500m na een hoogtestage en trainingsgenoot Simon Debognies maakte indruk op de 5000m met eveneens een PR. Isaac Kimeli en Robin Hendrix hielden een generale repetitie voor Tokio en mogen met een gerust de oversteek maken.

Goossens opnieuw sterk

Vanessa Sterckendries/OEH mocht de dag openen met de hamer, maar met 65m91 bleef ze op haar honger zitten. Philip Milanov/VAC maakt alsnog zijn opwachting in Ninove, terwijl de sterke Cyprioten hun kat stuurden. Met 62m98 in zijn vijfde beurt, na vier nulworpen, mocht Milanov wel tevreden zijn. Zita Goossens/DEIN werd vijfde op het EKU23 met 1m85. In Ninove trok ze goede lijn door met een sterke 1m88. Nadien ging de lat naar 1m91, wat een nieuw PR zou betekenen voor Goossens. Maar de lat kwam driemaal naar beneden.

"Eerst ging ik vandaag niet deelnemen. Maar het gaat goed op training en daarom hebben we beslist om toch nog een wedstrijd te doen. Met 1m88 ben ik dan ook zeker en vast tevreden. Op 1m91 voelde ik wel dat ik vermoeid was, want ik had zowel op 1m84 als 1m88 drie pogingen nodig. Woensdag doe ik nog een wedstrijd in Ertvelde, hopelijk kan ik daar wel over 1m90. Intussen blijven we verder trainen, want ik hoop om te mogen deelnemen aan de Memorial Van Damme, hoewel ik weet niet of dat zal lukken", aldus Goossens.

Buitenlandse atleten heersen op de sprint

Op de korte loopnummers waren de buitenlandse atleten aan zet. De Nederlandse Leonie Van Vliet was veruit de snelste op de 100m met 11”39. De Ier Stephen Gaffney won bij de mannen met 10”42 voor de Gambiaan Alagie Sonko met 10”48. Op de 400m was de Ierse Sharlene Mawdsley de beste met 51”70. Hanne Maudens/VS kon niet overtuigen met 53”90. De Fransman Muhammad Abdallah Kounta was de beste bij de mannen met 46”06.

Baeten schiet meteen raak na hoogtestage

De Duitse Majtie Kolberg zorgde voor het hoogtepunt van de dag voor de Duitse delegatie door de 800m te winnen in 1’59”24. Mariska Parewyck/EA werd zesde en eerste Belgische in een stevig nieuw PR van 2’04”22, waarmee ze voor het eerst onder 2’05” duikt. Pieter Sisk/DCLA deed niet onder. De nummer zeven op de 800m op het EKU23 werd vierde, eveneens in een nieuw PR van 1’46”24. 

"Het ging superhard in het begin. Er was 51 seconden gevraagd als doorkomsttijd, maar ik denk dat de eersten aan 48 seconden doorkwamen. In de eerste 200m was het ook redelijk drummen. Maar ik heb een goed ritme kunnen vinden en na 600m gewoon alles gegeven. Op einde zat ik ook even vast, dus ik denk dat ik nog sneller had gekund. Uiteindelijk loop ik een PR met een halve seconde, dus geen reden tot klagen", reageerde een tevreden Sisk. 

Sofie Van Accom/ACHL gaat dit seizoen tijdens elke wedstrijd wat sneller en in Ninove was dat niet anders. Met 4’13”48 werd ze derde in een nieuwe seizoensbeste.

"Het was een beetje een rommelige wedstrijd, moeilijk om mijn plaats te vinden in het groepje. Uiteindelijk ben ik toch op het juiste moment kunnen opschuiven. Bij het ingaan van de laatste ronde voelde mij toch wel sterk en kon ik aansluiten bij de eerste twee. De laatste 200m schoten zij wel opnieuw in gang en waren het uiteindelijk nog 200 lange meters. Maar elke week ga ik een beetje sneller en daar mag ik zeker tevreden mee zijn", vertelde Van Accom na afloop. 

Bij de mannen deed Stijn Baeten/DCLA een plaatsje beter als tweede, maar vooral de tijd deed deugd voor Baeten. Met 3’37”01 duikt hij voor het eerst onder 3’38”. Baeten is net terug vanop hoogtestage en plukt meteen de vruchten van het trainingswerk. 

"Het is natuurlijk een mooie stap, hoewel ik toch iets sneller had gehoopt. De haas heeft ook goed geleverd, want het was een ideale wedstrijd. Het is fijn om loon naar werken te krijgen, want daar doe je het voor", aldus Stijn Baeten.

Debognies in het spoor van Hendrix en Kimeli

Het slotnummer van het hoofdprogramma op de Memorial Rasschaert kreeg een stevige line-up met Robin Hendrix/OEH, Isaac Kimeli/OEH, Simon Debognies/OEH en Soufiane Bouchikhi/RFCL op de 5000m. Sven Bombeke/AVLA en Hugo Hay verzorgden het tempowerk. Debognies moest al snel afhaken, maar knokte zich nadien terug stevig in de wedstrijd. Uiteindelijk strandde hij als derde op enkele meters van Hendrix en Kimeli en verbeterde zijn PR met maar liefst tien seconden tot 13’23”58. Kimeli kon het stevige tempo niet doortrekken in de laatste ronde en liep gecontroleerd naar 13’21”34. Hendrix kreeg op die manier een ideaal mikpunt en kon op het einde nog een paar meter goedmaken op Kimeli. Met 13’21”92 bleef hij een dikke twee seconden boven zijn PR, waardoor Hendrix duidelijk klaar is voor Tokio.

De volledige uitslag van de Flanders Cup in Ninove vind je hier.