25/08

Extra WK- Track Record 5: Teamarts Roel Parys

youtube-roel

Voor teamarts Roel Parys primeert de gezondheid van de atleten

Teamdokter Roel Parys waakt in Boedapest over de gezondheid van de atleten. In onze extra WK-Track Record geeft hij een interessante inkijk in de activiteiten van het medische team op een kampioenschap. Hanne Verbruggen die zaterdag een marathon zal lopen in temperaturen van 30 graden Celsius, kan een beroep doen op geavanceerde medische begeleiding.

Met teamarts Roel Parys en de vier kinesisten Mehdi Datoussaid, Kathelijn Polspoel, Julien Scheuer en Maarten Thysen beschikt de Belgische delegatie over een sterke medische staf in Boedapest. Sinds 2010 is Roel Parys betrokken bij de Belgische atletiek. Gezondheid is uiteraard altijd een topprioriteit.  "Als arts en als medisch team is het belangrijkste dat de atleet geen schade aan de gezondheid oploopt. Dat is de allereerste inschatting die we moeten maken", vertelt Roel Parys in Track Record. 

Net als voorbije jaren laait de gezondheidsdiscussie over een marathon lopen in de hitte opnieuw op. Maar het Belgische team is op en top voorbereid. Hanne Verbruggen kan rekenen op een uitgewerkt hitteprotocol waarbij ook de teamarts betrokken is. "Met Qatar, Doha, Tokio hebben we daar intussen veel ervaring mee gehad", verduidelijkt de teamdokter. "Precooling, ORS, hydratatiemetingen, wat we in de drinkbussen doen. Dat wordt allemaal vooraf besproken. We hebben koelvesten me, we hebben een toestel om hydratatie te meten. We proberen dat te individualiseren, zien waar de noden zitten en dan het juiste protocol op te stellen. Gelukkig hebben we sinds de laatste jaren al heel wat ervaring." Natuurlijk zal ook marathonloopster Hanne Verbruggen haar race verstandig moeten indelen. "Het is een kwestie van de snelheid aanpassen en goed pacen om te zien dat je overleeft in de marathon. Tot kwart voor 8 is het doenbaar. Maar we zitten met een vrij hoge luchtvochtigheid", waarschuwt Roel Parys. "Het wordt echt warm. Vanaf 8 uur zitten we aan 30 graden en zelfs iets meer."  

Beluister de volledige aflevering op ons YouTube-kanaal, op Spotify of onderaan deze pagina. 

 

Roel Parys geeft duiding bij de medische begeleiding van de Belgen in Boedapest.

Accepteer de marketing-cookies om de inhoud weer te geven.

Verander uw toestemming

Bij de marathon in 30 graden Celsius morgen met Hanne Verbruggen is goede medische omkadering erg belangrijk.