08/12

Europees veldloopfeest in Park van Laken

bnav-0071-min

De mannenploeg op het BK veldlopen in Hulshout

Dit weekend is Brussel de veldloophoofdstad van Europa. In het prachtige Park van Laken verzamelen de beste crossers van het continent - 38 landen zijn vertegenwoordigd- voor de veldloophoogmis van 2023. Isaac Kimeli en de mannenploeg kunnen voor de Belgische medailles zorgen.

Na Charleroi (1996) en Brussel (2008) strijkt het Europese cross-circus voor de derde keer neer in België. Crossen op  volgens velen het mooiste crossparcours van het land met het Atomium op de achtergrond toegejuicht door duizenden supporters die massaal gehoor zullen geven aan de oproep om in zwart-geel-rood te komen. Kippenvel gegarandeerd voor de 40 Belgische crossers. 

Kimeli en mannenteam mikken op medaille

Isaac Kimeli start als één van de topfavorieten om de afwezige titelverdediger Jakob Ingebrigtsen op te volgen. Na een voorspoedig verlopen voorbereiding voelt de bronzen medaillewinnaar van 2022 zich klaar om te schitteren voor eigen volk. "Ik zit goed. Ik voel me goed. Ik ben er klaar voor. Brons en zilver heb ik al. Goud zou héél mooi zijn", herhaalde Kimeli steevast in de interviews vooraf. Cadeau zal hij de titel echter niet krijgen. Hij moet afrekenen met wereldtoppers Yemaneberhan Crippa (Italië), en Yann Schrub (Frankrijk). 

De mannenploeg is het afgelopen decennium een vaste waarde in de top vijf van het landenklassement. Het sterke zestal (Isaac Kimeli, Robin Hendrix, John Heymans, Marco Vanderpoorten, Pieter-Jan Hannes, Guillaume Grimard) gaat resoluut voor een medaille. De 31-jarige P-J Hannes wil en zal afscheid nemen in stijl. 

Lisa Rooms en Chloé Herbiet

Bij de vrouwen zijn Lisa Rooms en Chloé Herbiet de twee speerpunten. Topfavoriete is de 33-jarige Noorse Karoline Bherkeli Grøvdal. In de categorie U23 beschikken atleten in vorm Jana Van Lent en Yorick Van De Kerkhove over goede papieren. De jonge junioresploeg vrouwen rekent op Charlotte Penneman die topvorm tentoonspreidde recent op het BK in Hulshout. De juniores mannen tekenen voor een unicum door met drie broers (Daan, Mathis en Casper Lievens) de helft van het team te leveren. De U20-mannen dromen stiekem van een dichte ereplaats in het landenklassement. Onze Noorderburen kunnen juichen voor het 18-jarige fenomeen Niels Laros. Tot slot is er de spectaculaire en onvoorspelbare Mixed Relays. Ruben Verheyden, Elise Vanderelst, Ziad Audah en Charlotte Van Hese mogen het gaan doen. Twee jaar gelden in Dublin behaalde België brons met een kwartet van vergelijkbare kwaliteit, maar het niveau van deze discipline stijgt razendsnel.  

CrossCup en BK masters

In het ochtendlijke voorprogramma krijgt de jeugd de kans om over het EK-parcours te draven in de EnergyVision CrossCup. Daags voor het EK hebben de masters de eer om in het Park van Laken hun nationale titelstrijd te beslechten. Mooi meegenomen is dat iedere deelnemer aan het BK masters een gratis EK-ticketje scoort. 

Het veelbesproken parcours zal er alleszins niet 100% moddervrij bijliggen. Hoewel de omloop de laatste week wat is opgedroogd, blijft het een behoorlijk lastig rondje in de heuvelachtige achtertuin van de koning. 

De organisatie raadt alle supporters aan om tijdig naar het Park van Laken af te zakken. En vergeet je zeker niet uit te dossen in zwart-geel-rood om zo de Belgische atleten nog een extra boost te geven! Er zijn momenteel al meer dan 3000 tickets de deur uit. Online tickets kopen kan tot en met zondag. Je kaartje ter plaatse aan de kassa kopen kan ook. Kinderen tot 12 jaar (geboortejaar 2011 en later) mogen het EK gratis bijwonen. Tot slot nog wat belangrijke verkeersinfo. De E40 is afgesloten van zaterdagavond 22u tem zondag 10u. Belangrijk voor wie van het westen van het land komt. Check hier de verkeersinfo.

Alle info over het EK cross vind je op onze EK-pagina en op de officiële EK-website.

Alle info over het BK masters vind je hier.

Alle info over de EnergyVision CrossCup vind je hier.