06/03

Elise Vanderelst pakt de tweede gouden medaille voor België

vanderelst-elise-2021-eki-torun-belga-jasper-jacobs-2

Elise Vanderelst met de Belgische vlag na winst op de 1500m

Na een trage en drukke finale heeft Elise Vanderelst zich tot Europees kampioene gekroond op de 1500m. Vanderelst imponeerde in de laatste ronde door de concurrentie naar huis te lopen en met overmacht te winnen.

Elise Vanderelst/MOHA stond met de snelste tijd van alle deelnemers ingeschreven. Begin februari bracht ze het Belgische record op 4'05"71, waardoor ze een goede prestatie in Torun mocht ambiëren. Na een moeilijke reeks plaatste Vanderelst zich via de verliezende tijden voor de finale, maar in de finale is dat van geen tel meer. Na een trage openingsronde, met het nodige ellebogenwerk, bleef Vanderelst rustig en liet zich niet wegzetten. Met nog twee ronden te gaan kwam ze langs de buitenzijde naar voor in het spoor van de Spaanse Guerrero. In de laatste ronde ging ze op en over de Spaanse en liep autoritair naar winst in 4’18”44. De Britse Archer en de Duitse Klein gingen Guerrero ook nog voorbij om zilver en brons te pakken. Archer werd nadien gediskwalificeerd. Maar de Britse federatie vocht de diskwalificatie succesvol aan, waardoor Archer alsnog haar medaille mocht ophalen.  

Dankzij de gouden medailles van Thiam en Vanderelst en het zilver van Vidts voert België voorlopig nog steeds de medaillestand aan. Bekijk de volledige uitslag hier en herbeleef de finale van de 1500m op Sporza.be met een reactie van kersvers Europees kampioene Elise Vanderelst.