08/11

CrossCup Mol: Mieke Gorissen ondanks valpartij toch nog sterkste Belgische

atllnad-1764

Mieke Gorissen.

De eerste individuele manche van de CrossCup aan het Zilvermeer in Mol heeft met Julia van Velthoven een Nederlandse winnares gekregen op de lange cross. Onder de Belgen was het Mieke Gorissen die zich ondanks een zware valpartij tot sterkste landgenote kroonde. In de korte cross viel er niets te beginnen tegen Elise Vanderelst, de Europese 1500meterkampioene in zaal.

De lange cross bij de vrouwen kende een eerder afwachtende aanvangsfase aan het Zilvermeer. Een relatief grote groep bleef een tijdje samen, tot Mieke Gorissen/ADD aan de boom ging schudden. De kopgroep werd meteen drastisch uitgedund en het duurde zelfs niet heel erg lang voor ze er alleen vandoor ging. De marathonolympiër leek op weg naar de overwinning, tot ze in de voorlaatste ronde bleef haken achter een balkje en behoorlijk zwaar tegen de grond ging. De Nederlandse Julia van Velthoven ging haar voorbij, maar ook Eline Dalemans/AVLO, die bijzonder sterk voor de dag kwam.

Van Velthoven bleek onmogelijk nog bij te benen, maar in een sterke slotkilometer remonteerde Mieke wel nog Eline voor de tweede plaats. De CrossCup-leiderstrui hangt daardoor nu om de schouders van de nationale kampioene.

Ook om het derde Belgische stekje werd het nog spannend, maar Lisa Rooms/AVLO kon uiteindelijk Florence De Cock/WACO nog net afhouden. In de strijd daarachter om de vijfde Belgische plaats trok Hanna Vandenbussche/AVR uiteindelijk aan het langste eind, voor Chloe Herbiet/WACO, Nina Lauwaert/ACW en Sofie Van Accom/ACHL. Niet onbelangrijk om te vermelden met oog op een eventuele EK-selectie in Roeselare is dat Febe Triest/ALVA afgetekend de beste Belgische belofte was.

In de korte cross, die voor het eerst in de vorm van een volwaardig CrossCup-seizoen op het programma staat, was het eigenlijk gewoon wachten tot Elise Vanderelst/MOHA haar duivels ontbond. Eens de nationale recordhoudster van de 1500 meter versnelde, sloeg ze onmiddellijk een grote, onoverbrugbare kloof. Iets meer spanning was er voor de tweede plaats, maar Camille Muls/RESC haalde het uiteindelijk van Jenna Wyns/VAC. We hebben er een nieuwe interessante, discipline bij.

Bij de juniores was de Nederlandse Emmy van den Berg de sterkste. Annelies Nijssen/ATLA was met grote voorsprong de beste Belgische en mag stilaan beginnen dromen van een EK-selectie binnen drie weken in Roeselare. Bij de scholieren ging de winst naar Charlotte Penneman/ACW, bij de cadetten naar de Nederlandse Sophie Eikendal, voor Shanaya Esther Schollaert/AVR.