19/11

BK veldlopen: Chloé Herbiet en Isaac Kimeli heersen in Hulshout

nad-0595atll

Isaac Kimeli, Guillaume Grimard, Robin Hendrix en John Heymans

Het BK in Hulshout zou per definitie speciaal worden, want door de verhuis naar november ging het al om het tweede BK dit jaar. Lisa Rooms en Isaac Kimeli konden voor een unicum zorgen door twee nationale veldlooptitels te winnen in hetzelfde kalenderjaar. Isaac slaagde daar ook in, bij de vrouwen was het Chloé Herbiet die de hoofdvogel afschoot. Ook de strijd om de verdere ereplaatsen en dus EK-tickets was prachtig.

De lange cross bij de vrouwen bleef gesloten tot Roxanne Cleppe/USBW er even alleen vandoor ging. Onder impuls van Lisa Rooms/AVLO werd ze snel gegrepen. Lisa leek te controleren, maar toen Chloé Herbiet/WACO aan het begin van de vierde ronde versnelde, was er geen houden aan. De Belgische marathonkampioene liep snel een grote kloof bij elkaar en stoomde naar haar eerste nationale titel in het veld. Juliette Thomas/DAMP ging uiteindelijk nog voorbij Lisa naar de tweede plaats. Jana Van Lent/RESC, die op het EK bij de U23 loopt, was vierde. België neemt de internationale categorieën niet over, en dus komt ze niet meer in aanmerking voor de Belgische beloftetitel. Die ging naar Julie Voet/AVR, die negende werd. Bij de seniores haalden ook Sofie Van Accom/ACHL, Victoria Warpy/ACW en Imana Truyers/AVT de EK-selectie. Bij de beloften waren dat Roxane, en ook Charlotte Van Laethem/HCO en Emma D’Haene/AZW.

Bij de mannen bleven de vier favorieten heel lang samen. In de slotronde nam titelverdediger Isaac Kimeli/OEH makkelijk afstand en kon hij zelfs nog handjeklap doen met de fans. John Heymans/RESC was tweede voor Robin Hendrix/OEH. Guillaume Grimard/DCLA viel net naast het podium, maar mag wel naar het EK. De resterende twee EK-tickets gingen naar relatief verrassende namen met Marco Vanderpoorten/HAMM en Pieter-Jan Hannes/HULS, die afscheid neemt in Brussel. Yorick Van De Kerkhove/ROBA was als achtste de beste belofte, maar met dezelfde uitleg als bij de vrouwen ging de nationale titel naar Robbe Theeuwes/ACHL. De andere vier EK-tickets gingen naar Noah Konteh/OLSE, Aaron Decloedt/OB, Louis Vanroy/ABES en Antoine Reul/RFCL.

De korte cross bij de vrouwen werd een demonstratie van Elise Vanderelst/MOHA. Als je in 2.490 meter een bonus van vijftien seconden bij elkaar loopt, ben je niet één, maar twee of drie klassen te sterk voor de rest. De Française Charlotte Mouchet/WACO was tweede, maar kwam niet in aanmerking voor de prijzen. Charlotte Van Hese/AVLO was tweede en loopt met Elise de Mixed Relay op het EK. Vanessa Scaunet/CABW maakte het podium volledig.

Ook de bij de mannen was er iemand buiten categorie in de korte cross. Ruben Verheyden/EA controleerde van in de eerste meters en liep uiteindelijk vlot weg. Ziad Audah/CABW was tweede en loopt samen met Ruben de Mixed Relay in Brussel. Maxime Delvoie/CSDY vervolledigde het podium. Isaac sleepte na zijn zege op de lange cross nog een zesde plaats uit de brand.

Geschiedenis

Bij de juniores meisjes viel er niets tegen Charlotte Penneman/ACW te beginnen. Ze haalde het met grote voorsprong voor Hannah Enkels/LOOI en Rhune Vanroose/AVLO. De andere drie EK-gangers zijn Astrid Van Breedam/AVLL, Fien Paulussen/ACHL en Femke Dhauwers/RCG. Bij de jongens werd er geschiedenis geschreven, want liefst drie broers plaatsten zich samen voor het EK. Mathis Lievens/VAC was de primus, de twee jaar jongere Daan Lievens/VAC de grote verrassing op drie. Casper Lievens/VAC eindigde als vierde. De Belgische titel ging trouwens, om bovenvermeldde reden, naar nummer twee Simon Jeukenne/HERV. De resterende twee EK-tickets waren voor Regis Thibert/HERV en Tristan Gevaert/HAC.

Bij de scholieren gingen de titels naar eerstejaars Malia Jacquemin/DAMP en tweedejaars Alison Debouver/AVMO. Bij de jongens waren dat eerstejaars Nand Put/LOOI en tweedejaars Willem Renders/HCO. Bij de cadetten meisjes haalde Joke Tytgat/ROBA het bij de eerstejaars en Fran van Hollebeke/FLAC bij de tweedejaars. Bij de jongens won Laurent Kral/USBW bij de eerstejaars en Barnabé Chilliade/ARCH bij de tweedejaars.

De uitslag kunt u hier terugvinden

De selectie voor het EK veldlopen in Brussel staat op onze EK-pagina