05/03

EKI Belgrado: Tornados wervelen naar Europees zilver

belgaimage-109335646-full
Op de slotdag van het EK indoor heeft België zijn tweede (verwachtte) medaille behaald. De Belgian Tornados werden tweede in 3’07”80 na de ongenaakbare Polen. In de zevenkamp eindigde Niels Pittomvils, vooral dankzij een sterke polsstokprestatie, op een mooie zevende plaats met een totaal van 5.961 punten.

Coach Jacques Borlée had vooraf aangekondigd dat het EK indoor voor de Belgian Tornados slechts een voorbereiding was op het outdoorseizoen, en meerbepaald op de World Relays in april en het WK in augustus. Oorspronkelijk was het zelfs de bedoeling om zowel Kévin als Jonathan te laten rusten in Belgrado, maar bij gebrek aan alternatieven moest toch een van hen opdraven. Dat is uiteindelijk Kévin geworden. Robin Vanderbemden werd aangeduid als startloper en ging er tijdens de eerste 200m heel snel vandoor. In het tweede deel van de wedstrijd verloor hij echter wat terrein en gaf uiteindelijk na 46”80 de stok als derde door aan Julien Watrin. De 25-jarige Waal schoof een plaatsje op en lanceerde Kévin Borlée na 1’33”50 voor zijn dubbele baanronde. Kévin toonde zich de sterkste van de Belgische lopers en bleef mooi in het zog van de Pool Wascinski. Na 2’20”30 mocht jongere broer Dylan de klus afmaken. Hij startte zowat gelijktijdig met de Pool Omelko, maar moest geleidelijk aan terrein prijsgeven. Uiteindelijk finishte Dylan na 3’07”80 als tweede op 0”81 van de Pool en nog net voor de aanstormende Pavel Maslak. Met hun tijd bleven de Tornados ruim boven de 3’02”87, waarmee ze twee jaar geleden in Praag Europees kampioen werden. Toch is de prestatie dat het Belgische viertal zondag geleverd heeft, bijzonder knap te noemen. Zonder één enkele voorbereidingswedstrijd en vlak na een zware trainingsperiode, is het niet evident om op een indoorbaan meteen een kampioenschap af te werken.

Voor Niels Pittomvils startte de tweede dag van de zevenkamp niet al te best. Op de 60mH bleef hij met 8”31 ruim boven zijn PR van 8”07 en werd daarmee twaalfde. Na de horden was het polsstokspringen, het beste nummer van de Limburger, aan de beurt. Met 5m40 had hij het beste PR van alle deelnemers en hij ontgoochelde niet. Hij evenaarde zijn persoonlijk record en werd samen met de Fransman Kevin Mayer, de latere eindwinnaar mét Europees record, eerste op dit onderdeel. In de afsluitende 1000m verzeilde hij na wat geduw helemaal achteraan en slaagde hij er niet echt in om nog op te schuiven. Hij finishte in 2’45”35 en uiteindelijk werd Pittomvils zevende in de eindstand met 5.961 punten. Hij bleef daarmee slechts 5 punten onder zijn PR.

Op de laatste dag stond ook het verspringen bij de vrouwen op het programma, het nummer waar zowat heel Belgrado reikhalzend naar uitkeek. De lokale Ivana Spanovic moest en zou Servië een gouden medaille schenken. De Servische leek op geen enkele manier last te hebben van de opgelegde druk, want ze presteerde op een ontzettend hoog niveau. Haar 7m24 in haar derde poging deed de Kombank Arena als het ware ontploffen. Die sprong was meteen goed voor de zo begeerde gouden medaille én de beste wereldjaarprestatie.

Een andere grote figuur van dit kampioenschap was de Schotse Laura Muir. Na haar indrukwekkende zege in de 1500m haalde ze nu ook goud op de dubbele afstand. Haar 8’35”67 betekende ook een nieuw kampioenschapsrecord. De fantastisch en opzienbarende dubbel was een feit. Bij de mannen ging de Europese titel op diezelfde afstand naar de Spanjaard Adel Mechaal in 8’00”60.

Twee atleten slaagden er ook in om hun Europese titel van Praag te verlengen. De Portugese veteraan Nelson Evora haalde goud in het hinkstapspringen met 17m20 en de Zwitserse Selina Büchel won de 800m in 2’00”38, een nieuw nationaal record. In de 800m mannen stond er geen maat op de Pool Adam Kszcot, die overtuigend de titel pakte in 1’48”87.
Verder waren er ook nog Europese titels voor de Britse Asha Philip in de 60m met een Europese jaarbeste van 7”06, voor de Pool Sylwester Bednarek in het hoogspringen (2m32) en het Poolse estafetteteam 4x400m bij de vrouwen (3’29”94).

U kan hier het overzicht van de Belgische prestaties in de Servische hoofdstad bekijken.

De Belgische delegatie zal maandag 6 maart om 9u10 's ochtends in Zaventem landen. De medaillewinnaars en andere atleten keren met vlucht JU300 van Belgrado naar Brussel huiswaarts.