04/03

EKI Belgrado: Niels Pittomvils halfweg zijn zevenkamp

belgaimage-109295982-full
Op dag twee van het EK indoor kwam met Niels Pittomvils in de zevenkamp maar één landgenoot in actie. Geïnspireerd door zijn vriendin Nafi Thiam, verbeterde hij in het hoogspringen zijn persoonlijk record en liet hij in het verspringen en in het kogelstoten een beste jaarprestatie optekenen. Na dag één van de zevenkamp prijkt hij met 3.206 punten op een dertiende plaats.

Niels Pittomvils is naar het EK gekomen om de kaap van de 6.000 punten te ronden. Zijn PR staat op 5.966p en hij zal allicht nog een aantal persoonlijke records nodig hebben om dit doel te bereiken. Op de 60m, het openingsnummer, startte hij goed met 7”22, nauwelijks 0”04 boven zijn persoonlijk record. Daarmee werd hij veertiende op zestien deelnemers. In het verspringen en in het kogelstoten zette Pittomvils telkens een seizoensbeste neer. Hij sprong 7m12 ver en stootte de kogel in zijn laatste poging 13m83 ver, telkens goed voor een twaalfde plaats. Het hoogspringen was het laatste nummer van de eerste dag van de zevenkamp en Pittomvils bewees dat hij gisteren goed gekeken had naar zijn vriendin Nafi Thiam. De 24-jarige Limburger sprong 2m04 en deed daarmee liefst 5 cm beter dan zijn persoonlijk record. Die sprong was goed voor een vijfde plaats en op die manier staat Pittomvils na vier onderdelen met een totaal van 3.206p op een dertiende plaats. Morgen staan met de 60mH, het polsstokspringen en de 1000m nog drie wedstrijden op het programma. De beoogde 6.000 punten zitten er nog steeds in, maar dan zal de atleet van VAC zeker moeten rekenen op een heel goed resultaat in het polsstokspringen, zijn beste nummer.

Naast de zevenkamp viel er in de Kombank Arena nog heel wat te beleven vandaag. Er stonden liefst tien finales op het programma. De meest hoogstaande prestatie kwam van de Pool Konrad Buckowiecki in het kogelstoten. De amper negentienjarige kolos wierp de kogel in zijn tweede poging liefst 21m97 ver. Das was meteen goed voor de Europese titel, een beste wereldjaarprestatie én een nieuw Europees U23 record. De Tsjech Pavel Maslak zorgde op de 400m ook voor een opmerkelijke prestatie door voor de derde opeenvolgende keer de Europese indoortitel binnen te halen. Met 45”77 bewees hij nog maar eens dat hij op een indoorpiste nauwelijks te kloppen is. Zondag zal hij in het slotnummer van deze kampioenschappen - de 4x400m - zeker als stoorzender voor onze Tornados kunnen optreden. Ook in het verspringen bij de mannen werd geschiedenis geschreven, want de Albanees Izmir Smajlaj bezorgde zijn land met een sprong van 8m08 de allereerste Europese indoormedaille. De Schotse Laura Muir gaat dit weekend voor de onwaarschijnlijke dubbel 1500m-3000m. Het eerste deel van haar missie heeft ze alvast tot een goed einde gebracht, want ze won de 1500m in een sterke 4’02”39, een nieuw kampioenschapsrecord. Bij de mannen ging de titel op diezelfde afstand naar de Pool Marcin Lewandowski, een 800m specialist, in 3’44”82.

In het hoogspringen moest de 38-jarige Spaanse Ruth Beitia eindelijk haar meerdere erkennen in een jongere tegenstandster. De Litouwse Airine Palsyte werd Europees kampioene met een sprong over 2m01 en vestigde daarmee een beste Europese jaarprestatie. In het polsstokspringen bij de vrouwen ging de titel zoals verwacht naar de Griekse Ekaterini Stefanidi. Haar sprong over 4m85 was eveneens goed voor een beste Europese jaarprestatie. Verder waren er ook nog titels voor de Duitse Kristin Gierisch in het hinkstapspingen (14m37), voor de Française Floria Guei op de 400m (51”90) en de Brit Richard Kilty op de 60m (6”54).

Bekijk hier het overzicht van de Belgische deelnemers in Belgrado.