03/03

EKI Belgrado: Nafi een Europese klasse te sterk

belgaimage-109279274-full
De eerste dag op het EK indoor in Belgrado werd er eentje van vreugde en verdriet voor de Belgische delegatie. Nafi Thiam imponeerde in de vijfkamp en haalde op fantastische wijze de Europese titel binnen. Anne Zagré werd na de reeksen van de 60mH met terugwerkende kracht gediskwalificeerd en Jan Van Den Broeck overleefde de reeksen van de 800m niet.

Nafi Thiam is momenteel de beste meerkampster ter wereld en dat heeft ze in Belgrado nog maar eens bewezen. De druk van de Olympisch titel speelde haar duidelijk weinig parten want in de eerste drie onderdelen van de vijfkamp legde ze een ongekend meesterschap aan de dag. Op de 60mH liep ze met 8”23 al meteen naar een nieuw PR en de eerste plaats. In het hoogspringen ging het zowaar nog beter voor Thiam. Ze klaarde in haar eerste poging 1m93 en sprong dan ook nog eens in haar tweede poging over 1m96, opnieuw een persoonlijk record en uiteraard opnieuw een eerste plaats. Toen ze in het kogelstoten met een beste worp van 15m29 terug geen enkele tegenstander voor zich duldde, werd duidelijk dat de Europese titel voor het grijpen lag. In het verspringen werd onze landgenote tweede met een sprong van 6m37 - zij stond daarbij bij de aanvang van de ultieme ronde ook aan de leiding - en na 4 onderdelen had ze al 4.106 punten verzameld, liefst 244 punten meer dan de tweede in de stand. In de afsluitende 800m kwam de eindzege nooit in gevaar en bolde ze uitgeput in 2’24”44 over de streep. Met haar eindtotaal van 4.870 punten kwam ze slechts 7 schamele puntjes tekort om het Belgisch Record van Tia Hellebaut - destijds wereldkampioene vijfkamp - te verbeteren. Dat was echter een detail want de Europese titel was een feit en het Belgisch volkslied weerklonk in de Kombank Arena.

Op deze openingsdag kwam met Anne Zagré nog een potentiële medaillekandidate in actie. De Brusselse startte in de tweede reeks en, nadat liefst drie atletes gediskwalificeerd werden, kwam Zagré in 8”05 als derde door de finish. Daarmee was ze dan ook gekwalificeerd voor de halve finale. Zowat een uur na de race kreeg ze echter toch nog met terugwerkende kracht een valse start toegewezen. Nadat ze afgelopen zomer in de halve finale ongelukkig ten val kwam, is dit nu opnieuw een zware klap voor Zagré. Een medaille was misschien net iets te hoog gegrepen, maar een finaleplaats zat er zeker in. De Duitse Cindy Rodeler (7”88) haalde na de Europese outdoortitel op de 100mH in Amsterdam nu ook de indoortitel op de horden binnen. Ze won voor titelverdedigster Alina Talay (7”92) en haar landgenote Pamela Dutkiewicz (7”95).

Jan Van Den Broeck werd in de 800m in een loodzware reeks ingedeeld. Als hij naar de halve finale wou, dan moest hij zichzelf overstijgen. Hij liep een mooie wedstrijd en op zo’n 100m van de finish zag het er even naar uit dat hij de felbegeerde tweede plaats ging pakken. Jammer genoeg kwam hij net tekort en finishte hij als vierde in 1’50”43. De Dendermondenaar kan echter wel met opgeheven hoofd huiswaarts trekken, want hij heeft bewezen dat hij opnieuw bij de betere 800m lopers van Europa hoort.

Naast de vijfkamp en de 60mH bij de vrouwen, stonden nog drie andere finales op het programma. Op de 60mH bij de mannen ging de Europese titel na een spannende race naar de Brit Andy Pozzi (7”51). In het kogelstoten bij de vrouwen was er voor de tweede opeenvolgende keer goud voor de Hongaarse Anita Marton (19m24) en in het polsstokspringen bij de mannen was de Pool Piotr Lisek (5m85) de beste.

Bekijk hier het overzicht van onze landgenoten in Belgrado.