12/08

EK dag 7: Formidabele Koen Naert !

belgaimage-138876513-full

Koen Naert: Europees kampioen marathon !

Koen Naert heeft het Belgisch atletiekfeest in Berlijn nog een heel andere dimensie gegeven. Hij bezorgde België een derde Europese titel op enkele dagen, en dat op de marathon. De West-Vlaming soleerde zelfs naar een persoonlijk- en kampioenschapsrecord van 2u09.51!

België heeft nu zes medailles gewonnen op het EK in Berlijn, waarvan drie gouden. Nee, u hebt dat niet verkeerd gelezen: zes medailles, waarvan drie gouden! Koen Naert/RESC liep de perfecte marathon. Hij was altijd attent voorin terug te vinden, maar in de eerste wedstrijdhelft reageerde hij niet op uitvallen. De marathon is lang, onnodige krachten verbuiken dodelijk. De kopgroep dunde ondertussen wel steeds verder uit, en Koen was niet bij de slachtoffers. Iets voorbij halverwege geraakte een groepje van drie weg. Koen was er niet bij, maar liep wel op zijn eigen tempo het gat dicht. Daarna geraakte hij zelf voorop met de Italiaan Rachik en de Zwitser Abraham. Een medaille blonk toen al aan de horizon, maar dat hij na 32 kilometer zelf al zou aanvallen en in een mum van tijd een minuut voorsprong bijeen zou lopen, dat had niemand zien aankomen.

Koen liep na zijn aanval alleen maar verder weg, en na een passage halverwege in 1u05.54 liep hij na een onwaarschijnlijke tweede wedstrijdhelft met negatieve split naar 2u09.51. Die tijd betekent vanalles tegelijk: een persoonlijk record, een eerste duik onder de magische 2u10, een kampioenschapsrecord en natuurlijk een Europese gouden plak! Als je zijn tweede wedstrijdhelft in 1u03.57 ziet, lijkt binnen de komende jaren een absolute supertijd mogelijk, maar laat ons en vooral Koen nu eerst maar genieten van die Europese titel.

Na Karel Lismont in 1971 heeft ons land opnieuw een Europese marathonkampioen. Jaren hard maar vooral geduldig werken is beloond voor Koen Naert.

 Bekijk hier alle Belgische resultaten in Berlijn.