11/08

EK dag 6: Gouden Tornados!

belgaimage-138865072-full

De Gouden Tornado's pakken een vijfde medaille voor België in Berlijn !

Wie dacht dat het Belgisch feestje op het EK in Berlijn vrijdag al compleet was, zat er naast. De Tornados veroverden voor de derde keer EK-goud! Ook de vierde plaats met nationaal record van de Belgian Cheetahs, mochten er zeker wezen.

De Belgian Tornados traden als vanouds met startloper Dylan Borlée/RCB aan. Hij wisselde broer Jonathan Borlée/RCB af in vijfde stelling, dus een gouden plak was toen nog niet in zicht. Jonathan liep een mooi ingedeelde wedstrijd en kon zwaar oprukken richting tweede plaats. Jonathan Sacoor/OEH consolideerde die tweede plaats achter Spanje, maar maakte diepe indruk door de Britse Europese kampioen Hudson-Smith volledig in de vernieling te lopen in de laatste rechte lijn. Kevin Borlée/RCB zag zijn Spaanse tegenstander Bruno Hortelano als een raket vertrekken en keek tegen een achterstand van twintig meter aan, maar er is maar één man ter wereld die een slotronde zo kan indelen als Kevin. Hij vloog voorbij de Spanjaard naar goud en klokte een splittijd van 43.91. De winnende tijd was prachtig: 2:59.47.

De prestatie van de Tornados gaf de Belgian Cheetahs energie voor hun finale. Cynthia Bolingo/CABW vertrok als een speer, viel een klein beetje terug, maar lanceerde Hanne Claes/RESC wel prachtig in derde stelling. Hanne kent blijkbaar geen vermoeidheid, want bij haar vierde race ,waarvan drie de laatste twee dagen, schudde ze 51.10 uit de benen. Ze behield op die manier de tweede stek. Justien Grillet/VS vocht voor wat ze waard was, maar viel terug naar plaats vijf. Camille Laus/RCB liep een schitterende slotronde in 51.10, kwam nog in de buurt van het podium. Ze finishte als vierde in een nieuw Belgisch record van 3.27.69. Die fenomenale chrono maakt duidelijk dat alle vier de Cheetahs een fantastische koers liepen. Het goud was voor Polen.

In de 5000 meter liep Isaac Kimeli/OEH een bijzonder attente wedstrijd. Hij was niet uit de voorste gelederen weg te slaan, en zat waar hij moest zitten toen de boel ontplofte in de slotrondes. Een aanval op 200 meter van het einde bracht hem in derde stelling, maar de Fransman Amdouni en de Italiaan Crippa kwamen er nog overheen. Een vijfde plaats, achter de 17-jarige supersensatie Jakob Ingebrigtsen/Nor als winnaar, is nog altijd knap. Helaas kwam even later minder nieuws: Isaac kwam bij de start te vroeg naar binnen en werd terecht gediskwalificeerd. Hij was er totaal kapot van, maar mag eigenlijk trots zijn. Soufiane Bouchikhi/RFCL was nog niet honderd procent hersteld van zijn 10.000 meter maar kon wel nog naar een tiende plaats lopen in 13.25.22. Invaller Robin Hendrix/OEH deed  het op zijn eerste internationaal zomertoernooi zeer verdienstelijk met een vijftiende plaats in 13.36.15.

Bekijk hier het Belgische overzicht van deze EK in Berlijn.