10/08

EK dag 5: Geschiedenis met gouden Thiam en zilver en brons voor broers Borlée

publicatie2

Nafi Thiam Goud; Kevin Borlée Zilver en Jonathan Borlée Brons !

Vrijdagavond 10 augustus. Een historische atletiekavond voor België in Berlijn. Na een intense strijd won Nafi Thiam Europees goud in de zevenkamp, de enige grote titel die nog ontbrak op haar palmares. Amper een half uur later schreven ook Kevin en Jonathan Borlée geschiedenis door naar zilver en brons te snellen in de 400 meter.

Nafi Thiam/RFCL trok met een bonus van dertien seconden op Katarina Johnson-Thompson naar de afluitende 800 meter van de zevenkamp. Toen ze het op 300 meter van het einde zwaar kreeg en vijftig meter verder al acht seconden achterstand telde, werd het nog even bloedstollend spannend, maar Nafi kraakte niet en finishte uiteindelijk in 2.19.35, op minder dan tien seconden van 'KJT'. De Naamse totaliseerde 6.816 punten, de tweede score uit haar carrière. Zonder meer verbluffend, en nog meer verbazingwekkend is dat ze op haar 23ste nu al zowel olympisch, wereld- als Europees kampioene is. Hanne Maudens/VS liep naar 2.12.41 en dook zo op het nippertje nog knap de top tien binnen met 6.104 punten. Noor Vidts/VAC klokte 2.16.69 en kwam op de twintigste plaats uit met 5.598 punten.

Nauwelijks was Nafi over de meet gekomen en Hanne Claes/RESC moest al in de startblokken voor haar finale van de 400 meter horden. Haar prestatie in die finale dreigt ondergesneeuwd te geraken onder het Belgisch podiumgeweld, maar dat mogen we niet laten passeren. Na enkele bijzonder moeilijke jaren liep ze na een nagenoeg perfect ingedeelde race naar een vierde plaats in 55.75. Dat heet nog eens een geslaagde overstap naar de 400 horden en dat terwijl ze amper 7 uur eerder de Belgian Cheetahs mee in de finale van de 4x400m van morgen loodste.

In de finale van de 400 meter moest Kevin Borlée/RCB vanuit de lastige binnenbaan vertrekken, Jonathan Borlée/RCB startte vanuit baan drie. De tweeling koos voor een ingehouden start, en dat bleek de juiste keuze. De Britse favoriet Matthew Hudson-Smith was onbereikbaar in 44.78, maar in een fantastische laatste rechte lijn snelden Kevin en Jonathan naar zilver en brons in 45.13 en 45.19. Een tweeling samen op het podium: verbeter ons, maar het stond nog niet in de Europese geschiedenisboeken. Voor Kevin is het de derde individuele medaille na EK-goud in 2010 en WK-brons in 2011, Jonathan Borlée pakt na jaren volharden zijn eerste individuele prijs.

Ismael Debjani/CABW werd na een seizoen gekleurd door blessureleed nog knap achtste in de finale van de 1500 meter, die hij afrondde in 3.39.48. De titel ging naar de amper... 17-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen. Voor debutanten Michael Obasuyi/OEH en Manon Depuydt/ACME was het bereiken van de halve finales al een  flinke bonus, en dat werd dan ook het eindstation. Michael klokte in de 110 meter horden opnieuw een knappe 13.78 en eindigt als 23ste, Manon liep in de 200 meter naar 23.60 en sloot af als 20ste.

Bekijk hier het nationale overzicht van deze beste Europese atletiekkampioenschappen voor ons land tot op heden...