10/08

EK dag 5: Finales voor Art, Tornados én Cheetahs

belgaimage-138776594-full

Dit onuitgegeven Tornado-team, zonder de snelste Borlées, maakte flink wat indruk met reekswinst.

De ochtendsessie van de vijfde dag op het EK in Berlijn heeft België alweer drie finaleplaatsen opgeleverd. Zowel Arnaud Art in het polsstokspringen als de Belgian Tornados én de Belgian Cheetahs in de 4x400 meter staan in de finale. Nafi Thiam bikkelt ondertussen nog altijd voor goud in de zevenkamp na een geweldige speerworp.

De polsstokspringers beten de spits af vrijdagochtend. Ben Broeders/DCLA kende een absolute offday en geraakte niet over zijn aavangshoogte van 5m16. Arnaud Art/FCHA verging het stukken beter, en bij zijn derde poging klaarde hij 5m61. Eigenlijk was 5m66 gevraagd voor de finale, maar door de felle wind volstond vijf centimeter minder. Voor Arnaud wordt het de derde grote internationale finale op rij.

In de 200 meter klokte Manon Depuydt/ACME na een kanonstart en moeilijke laatste meters 23.59. Ze werd vierde in de eerste reeks, moest een behoorlijk poosje bang afwachten, maar mag zich uiteindelijk via de verliezende tijden opmaken voor de halve finales vanavond. Ook in de 1.500 meter met Elise Vanderelst/MOHA werd het spannend. Elise liep een attente race, had nog een goed eindschot in petto en finishte als zesde in een mooie 4:10.30. Na de tweede reeks bleek dat zestien luttele honderdsten te traag voor de finale, maar als eerstejaars belofte mag ze met opgeheven hoofd huiswaarts.

De 4x400 meter is dit jaar extra leuk om volgen, want ook onze vrouwenploeg is van de partij. De mannen waren eerst aan de beurt en lieten een grootse indruk. Zonder tweelingbroers Kevin en Jonathan Borlée, die vanavond de individuele finale lopen, wonnen ze nog altijd hun reeks met de vingers in de neus. Julien Watrin/DAMP lanceerde Robin Vanderbemden/SER in derde positie. Die laatste liep een knap ingedeelde wedstrijd en wisselde Jonathan Sacoor/OEH in tweede stelling af. Jonathan liep makkelijk en ruim naar de leiding, Dylan Borlée/RCB hoefde alleen maar te consolideren en won in 3:02.55. De Tornados gaan met de vierde tijd richting finale.

Onze drie zevenkampster gingen verder met hun slopende tweedaagse, al is het vandaag gelukkig stukken minder warm. Nafi Thiam/RFCL kwam in het verspringen opnieuw tot op drie centimeter van het Belgisch record en sprong met haar 6m60 naar een tweede plaats. Sterk. Ook de derde plaats ging naar België, want Hanne Maudens/VS lukte 6m42. Noor Vidts/VAC deed met 6m04 beter dan tijdens haar beste meerkamp. In het speerwerpen maakte Nafi nog meer indruk. Na een eerste beurt van 46m36 stond ze zwaar onder druk van de Britse Katarina Johnson-Thompson, maar bij haar derde poging ging het bij Nafi naar een kampioenschapsrecord van 57m91. Presteren onder druk blijkt eens te meer haar grote sterkte. Hanne moest het doen met 38m40 en bleef een viertal meter onder haar persoonlijk record, Noor gooide met haar gebroken pink 24m81. Nafi gaat naar de 800 meter met een bonus van 192 punten ofwel dertien seconden op 'KJT'. Hanne staat op 14, Noor op 25.

Bekijk hier het Belgische overzicht.