09/08

EK dag 4: Nafi Thiam tweede na eerste dag zevenkamp

belgaimage-138740050-full

Eline Berings in de halve finale, naast de latere kampioene Herman.

De donderdagavondsessie in Berlijn is niet de allerbeste geworden voor de Belgen met de uitschakeling van Eline Berings, maar toch waren er ook nu weer prestaties om ons aan op te warmen.

Beginnen doen we met Eline Berings/RCG, op voorhand een van de outsiders voor de medailles in het Belgische kamp. De Gentse was in haar halve finale van de 100 meter horden als vanouds sterk weg, maar kon dat niet helemaal doortrekken. Niet dat haar 12.94 geen mooie chrono is, maar ze kon niet in de buurt komen van haar recent persoonlijk record van 12.72, een tijd die in de finale zou volstaan voor het zilver. Eline finishte vierde in haar reeks, en kwam uiteindelijk vijf duizendsten (!) tekort om mee te gaan met de verliezende tijden. Dat is balen als een stekker. Ze klokte de negende tijd van alle deelneemsters.

In de halve finales van de 400 meter mochten Cynthia Bolingo/CABW en Camille Laus/RCB het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. Voor hen is het nu aftellen naar de 4x400 meter. Cynthia ging opnieuw als een raket van start, maar moest dat op het einde wat bekopen. Zo bleef ze uiteindelijk nog een eindje van de finale verwijderd, maar haar 51.92 mocht er meer dan zijn. Camille had het nog iets lastiger en finishte in 52.40, goed voor een 21ste plaats. Hoogspringer Bram Ghuys/OEH moest vrede nemen met 2m16, nadat hij niet over 2m21 geraakte. Voor de finale was 2m27 gevraagd.

Over naar de zevenkamp dan. Nafi Thiam/RFCL liet in het kogelstoten zien waarom ze zo'n grote kampioene is. Na de teleurstelling van het hoogspringen, verbeterde ze haar persoonlijk record naar 15m35, goed voor een hele ruime zege. Hanne Maudens/VS zette met 12m90 een nieuwe degelijke prestatie neer die goed was voor een zeventiende plaats, Noor Vidts/VAC had het met een gebroken pink begrijpelijkerwijze enorm lastig en bleef op 11m83 steken. In de 200 meter om dag één af te sluiten, was Hanne de snelste in 24.10. Ze is zestiende in de tussenstand. Noor klopte nipt Nafi met 24.80 en staat nu negentiende. Nafi volgde in 24.81 en gaat de nacht in met een tweede plaats, op 87 punten van haar Britse opponente Katarina Johnson-Thompson. Dat wordt leuk morgen.

Bekijk hier het Belgische overzicht.