28/08

Eigen atleten vieren in Huizingen, uitschieter op ‘urban’ locatie in Leuven

-jd21283-00002
Vandaag blikken we uitgebreid terug op de Flanders Cup in Huizingen, de laatste manche van het seizoen. Het werd een relatief dun bezette meeting zonder al te veel grote hoogtepunten.

De grote uitschieter van de Flanders Cup in Huizingen kwam er … niet in Huizingen. Het Polsstokgala van Leuven maakte dit jaar officieel deel uit van de meeting, en Fanny Smets/CABW etaleerde er haar topvorm. Nadat ze 4m36 bij de tweede poging had geklaard, schakelde ze rechtstreeks door naar 4m51. Die nationale recordhoogte wist ze bij de eerste poging te overschrijden. Fanny deed zo vijf centimeter beter dan haar eigen, oude Belgisch record. Nadien probeerde ze het nog op 4m56, de WK-limiethoogte, maar dat lukte niet.

“Hier heb ik héél hard voor moeten werken”, zei Fanny na afloop. Ze werd zelfs een beetje emotioneel. “Vorig jaar heb ik een hele zomer niet kunnen springen door een blessure. Daarna volgden zes maanden van revalideren waarin ik niks anders mocht doen dan saaie revalidatieoefeningen afwerken. Ik kan nauwelijks geloven dat ik hier een jaar later met 4m51 sta te pronken. Pas op, het is niet dat dit echt onverwacht komt, want ik voelde mij al een hele tijd super. Maar je moet het toch nog doen.”

Bij de mannen bleef Arnaud Art/FCHA steken op een vijfde plaats en 5m27, de Koreaan Jin Minsub haalde het met 5m62.

Werpers op dreef

De werpers moesten wel gewoon in Huizingen zijn, en daar was Matthias Quintelier/AVKA een van de uitblinkers. Bij zijn tweede poging in het kogelstoten duwde hij zijn kogel naar 17m58, een persoonlijk record en maar twee centimeter minder dan de beste Belgische jaarprestatie van Philip Milanov/VAC. Die laatste nam eveneens deel aan het kogelstoten in Huizingen, en strandde op twee centimeter van Matthias. Dat belooft een spannend BK te worden. De winst ging naar de Jamaicaan Ashinia Miller met 19m61.

“Ik ben aangenaam verrast”, zei Matthias na afloop. “Nadat we de video’s van de worpen hebben geanalyseerd, blijkt dat er nog veel meer inzit. Zeker in de afworp. De trainingen die ik momenteel afwerk verlopen ook zeer goed. Ik hoop zeker op het BK even ver of verder te gooien, maar ik beschouw mezelf niet als topfavoriet. Met Philip en Max zijn er nog twee kogelstoters die zeker kunnen uithalen. Wat zeker is, is dat het een spannende wedstrijd zal worden.”

In het discuswerpen toonde Philip Milanov niet dezelfde goeie vorm als in het kogelstoten. Hij werd tweede met 62m10, een kleine drie meter onder de WK-limiet, die 65m00 bedraagt. De winst was voor de Jamaicaan Chad Wright met 64m59. In het speerwerpen ging de winst naar een thuisatleet: Niel Mory/OEH realiseerde een mooie 68m31.

Thuisatleten boven

Niel was niet de enige Olympic-atleet die zich zaterdag liet opmerken voor eigen volk. In het hoogspringen wipte Bram Ghuys/OEH over 2m17, ruim voldoende voor winst. Hij bleef eenvoudig zijn voornaamste BK-concurrent voor, want Thomas Carmoy/CRAC bleef steken op 2m11. Lindsey De Grande/OEH bleek op de Europabeker al terug van weggeweest en verzilvert dat nu ook met mooie tijden. Met haar 4:15.98 in de 1.500m, goed voor de derde plaats, rukte ze ook op naar de derde plaats op de Belgische jaarranglijst. In haar zog snelde Camille Muls/RESC naar 4:16.33, waardoor ze nummer vijf wordt op de Belgische ranking. De Luxemburgse Vera Hoffmann won in 4:15.51.

Nu we toch bij het langere werk zijn aanbeland, vragen we even u aandacht voor de prestatie van scholier Abdullah Dubad/KKS in de 3.000 meter. Hij snelde naar een adembenemende 8:19.39, de tweede Europese jaarprestatie! De Australiër Isaac Hockey won in 8:09.26. In de B-reeks van de 1.500m was er een PR voor Ward Leunckens/ABES, die met zijn 3:48.56 de nummer drie van dit jaar wordt bij de juniores.

Afsluiten doen we met de snellere mannen en vrouwen. In de 100 meter bij de mannen was Andreas Vranken/DCLA snel in de reeksen met 10.63, in de finale moest hij vrede nemen met 10.72 en de tweede plaats. Op de Duitser Steven Muller stond geen maat. Hij snelde naar 10.39. Muller was met 20.78 ook heer en meester in de 200 meter, Andreas kwam tot 21.41. In de B-reeks was er een persoonlijke besttijd voor thuisloper Jitse Mievis/OEH: 21.83. In de 100 meter horden tot slot kwam Eline Berings/RCG met 13.56 niet in de buurt van de WK-limiet, die op 12.98 staat. De zege was in 13.31 voor de Nederlandse Eefje Boons.