31/05

Dylan Borlée probeert geduldig te blijven ondanks tegenvallende resultaten

borlee-dylan-2019-wk-doha-belga-3

Dylan Borlée.

Op de IFAM van afgelopen zaterdag moest Dylan Borlée vrede nemen met 46"40 in de 400 meter. Een seizoensbeste, maar nog een heel eindje boven zijn persoonlijk record van 45"55. De Belgian Tornado vertelt open over hoe moeilijk het is om met zijn teleurstellende seizoensbegin om te gaan en probeert vooral om geduldig te blijven in de aanloop naar de Olympische Spelen.

"Ik heb moeite om de nodige soepelheid te vinden", vertelt Dylan Borlée/OEH. "Het is best moeilijk uit te leggen omdat dit gewoon een lastige periode is voor mij. Ik ga daar eerlijk in zijn: dit soort tijden lopen is niet leuk. Net als Kevin zit ik met het gevoel dat er wel iets inzit, maar het komt er vooralsnog niet uit."

Een mogelijke verklaring voor de matige resultaten is dat Dylan zijn lichaam nog wat moet wennen aan een nieuwe trainingsprikkel. "We proberen momenteel iets nieuws uit met hoogtetraining. Het is supervermoeiend en woensdag deed ik er zo nog eentje, dus misschien zal de toekomst uitwijzen dat ik daar momenteel nog iets te moe van ben. Het idee is om door die trainingen in Louvain-la-Neuve op 3.500 meter mijn wedstrijden sterker te eindigen. Bij mijn vorige wedstrijd in Italië ben ik heel goed gefinisht, maar nu kon ik dat niet herhalen. Op het einde kreeg ik echt een klop", blikt hij terug op de IFAM.

Dylan gooide overigens nog met een bloemetje naar Alexander Doom/AVR, die zich in Oordegem verbeterde tot 45"96. "Ik kan hem alleen maar feliciteren. Een eerste keer onder de 46 seconden lopen, moet deugd doen. Het is een belangrijke kaap die hij rondt, waarmee hij een grote meerwaarde kan betekenen voor de Belgian Tornados. Echt super voor hem."

Woensdag zet Dylan zijn seizoen verder in Samorin. Ondertussen probeert hij de mindere resultaten niet te veel in zijn hoofd te laten kruipen. "Het is me toch wel een afstand, die 400 meter. Steeds meer besef ik hoe straf het is dat Kevin en Jonathan al zoveel jaren aan de top staan. Ongelofelijk, want vooral mentaal is het superzwaar. Zelf heb ik nu even mentale rust nodig. Op een bepaald moment zal het wel loslopen. Ik heb al meer moeilijke momenten gekend en ben er telkens doorheen gekomen."

De kans om zich individueel voor de Spelen te plaatsen is nog altijd niet gaan vliegen voor Dylan. Hij staat ter hoogte van de 53e plaats op de olympische rankings, terwijl de eerste 48 naar Tokio mogen. "In de eerste plaats moet ik veel sneller lopen. Met 46"40 kan ik in Tokio helemaal niks gaan zoeken", klinkt het nuchter. "In mijn hoofd heb ik nog altijd goesting om ook individueel naar de Spelen te gaan, maar dan zal ik op een ander niveau moeten acteren."