05/01

Bram Ghuys mikt resoluut op EK-limiet

belgaimage-122611384-full

Bram Ghuys.

Bij zijn seizoensopener in Frankrijk wipte Bram Ghuys vorige week meteen over 2m22. Veelbelovend. Vandaag zet hij op het PK in Gent zijn zoektocht naar de EK-limiet, die op 2m26 staat, verder.

“Door direct goed te beginnen heb ik veel vertrouwen opgedaan”, zegt Bram Ghuys/OEH over zijn eerste indoorwedstrijd. “Ik wist dat het goed zat, want op training had ik al 2m18 gesprongen. Het doel was 2m20 en tot op die hoogte bleef ik foutloos. Na 2m22 had ik nog een nipte misser op 2m26. Het zit erin.”

De laatste wedstrijd dateerde van de Memorial van Damme in augustus, en na vierde maanden zonder competitie was het aftellen geblazen naar nieuwe wedstrijden. “Ik heb mij na de zomer tot twee weekjes rust beperkt, om vroeg aan de basis te kunnen beginnen, met veel conditietraining. Toen de meeste atleten aan hun rust begonnen, was ik alweer bezig. In de herfstvakantie ben ik er een weekje tussenuit geweest en gaan trekken in Schotland. Daarna ben ik met de technische opbouw begonnen.”

Op trainingsvlak is het doel van deze winter om regelmatiger te worden. “Daarvoor moet ik vooral werken op het inzetten van de sprong, en nog specifieker de knie-inzet. We doen specifieke oefeningen, waarbij de nadruk ligt op het omhoog halen van mijn knie. Bij die oefeningen komt niet per se een lat kijken. Pas sinds een maand ligt de focus op de hoogte, tevoren probeerden we de kleine foutjes eruit te halen. Het lukt goed, want ik spring nu elke week met gemak over 2m10 en zelfs 2m15. Mijn goeie sprongen van vorig jaar zijn de standaard aan het worden.”

Ook op wedstrijdvlak is het doel voor dit winterseizoen heel duidelijk voor Bram: het EK indoor begin maart in Glasgow. “Ik voel gewoon dat die 2m26 erin zit. Eens ik mij plaats, wil ik op het EK niet hetzelfde voorhebben als in Berlijn. In de kwalificaties wil ik mijn allerbeste niveau halen en tevreden kunnen terugblikken. Afgelopen zomer dacht ik nog te veel na, maar de sprongen moeten automatisch komen.”

Bram plaatst Glasgow heel hoog zijn lijstje met doelen voor 2019. “Hoogspringen is een discipline die indoor en outdoor nauwelijks verschilt. Het indoorseizoen is daarom voor mij zo goed als even belangrijk. Er is amper een niveauverschil tussen een EK indoor of outdoor, dus voor mij zijn de twee seizoenen evenwaardig.”

Na het PK vandaag in Gent springt Bram mogelijks in Keulen op 23 januari. Hij staat er op de wachtlijst. Daarna volgt naar alle waarschijnlijkheid het KVV. Met zekerheid staan daarna ook de IFAM en het BK op het menu.