28/06

BK Juniores en Beloften: op weg naar Zweden

dries de smet Bvv 2019

Dries De Smet loop zaterdag pas zijn 5de wedstrijd van de zomer. Toch is hij de grootste plaatselijke troef voor een Belgische beloftentitel.

17 beloften en 12 juniores hebben zich tot op heden individueel gekwalificeerd voor de Europese kampioenschappen in Zweden. Zaterdag is er een laatste grote troepenschouw tijdens het BK voor deze leeftijdscategorieën in Lebbeke. En de tijd begint te dringen, want voor de beloften is het meteen de allerlaatste mogelijkheid op kwalificatie, de juniores krijgen nog even respijt tot 7 juli. Hun EK begint in Boras op 18 juli, exact één week na de beloften in Gavle.

11 van de 12 juniores voor Zweden tekenen zaterdag present in Lebbeke. Twee van hen konden in twee verschillende disciplines het minimum realiseren, en zij zijn dan ook de onbetwistbare favorieten in Lebbeke. Tim Van De Velde/DUFF is in de steeple op papier zelfs 43 seconden sneller dan zijn dichtste belager, Vlaams kampioen Marco Vanderpoorten/HAMM.

Thomas Carmoy/CRAC gaat voor de twee titels en ook voor hem lijkt het twee keer een walk-over te worden in hoogspringen en de 110m horden. Daar worden de gekwalificeerde EK-tienkampers Jaan Bal/ACBR en Daniel Segers/EA voorname opponenten. Dat duo zal zich eveneens proberen te onderscheiden in het verspringen, waar hun titel- en medaille-ambities gerechtvaardigd zijn. Eén jaar oudere clubmakker van Segers, Ruben Verheyden/EA,  verbeterde zich fenomenaal in de 1500m en zal in Lebbeke zijn EK-selectie met een titel kracht kunnen bijzetten. Cedric Sorgeloos/ACW  wordt de enige Belgische werper in Boras: in Lebbeke kan de Waaslander op zoek naar een verbetering van zijn 78m10, waarmee hij tijdens het Vlaams kampioenschap al het nationaal junioresrecord flink bijstelde. Het wordt ook uitkijken naar de sprint, waar een nationaal team zich plaatste voor het EK. De exacte samenstelling van dat viertal staat nog niet vast, zodat het BK een waardemeter wordt. Liefst 7 jongens liepen dit seizoen al beneden de 11 seconden, met Lionel Halleux/RIWA en Amine Kasmi/RESC op de beste plaatsen voor 100 en 200m.

Ook Ward Leunckens/ABES kwam al erg dicht bij het 800m-minimum: hij is de favoriet op die dubbele baanronde. Senne Prenen/VAC gaat voor een dubbele titel met kogel en discus. Niels Pauwelyn/FLAC en Bjarne Rasschaert/RCG toppen het polsstok en de 5000m; de 400m met en zonder horden wordt gedomineerd door LBFA-atleten, net zoals het hinkstap, waar alle vier deelnemers uit het zuiden van ons land komen.

Bij de meisjes juniores is Liefde Schoemaker/MOHA de enige afwezige EK-geselecteerde. Kan ook niet anders, want zij is nog scholiere. Helena Ponette/HCO krijgt de favorietenrol van die 400m toegeschoven, achtervolgd door een KAAG-duo. Hordeloopsters Angel Agwazie/AVLO (100mH) en Eline Claeys/ATLA (400mH) mogen de titel niet mislopen, al nadert eerstejaars Nina Hespel/DCLA in haar pas ontdekte specialiteit ook al vrij dicht het EK-minimum van 59”33. Voor springsters Zita Goossens/DEIN (hoog) en Elien Vekemans/DCLA (polsstok) is Lebbeke eveneens een routine-opdracht richting Boras en dat kan ook gezegd van Lucie Ferauge/CABW. Lucie pakt in Zweden de 200m voor haar rekening en de 4x100m, waar ze team vormt met oa. 100m-specialiste Rani Rosius/AVT. Hun onderlinge duel kan in Lebbeke op de kortste afstand misschien leiden tot bijkomende individuele selecties, maar dan moet er sneller gelopen worden dan 11”65. Cassandre Evans/HUY gaat voor de ongewone dubbel speer en ver. In de zandbak zal ze dan wel voorbij Maité Beernaert/HAC moeten geraken. Elena Defrère/DCLA – ook eerstejaars – beschikt over de beste kogelpapieren en moet in het discus afrekenen met Mila Savelkouls/ATLA. Margot Delbare/AVT mag in het hinkstap tegenstand verwachten van Sara Vanhalst/DEIN, maar haar clubgenote Nienke Hellings/AVT (steeple) moet net als Jana Van Lent/VOLH (5000m), Nanouk Stevens/ACW (1500m) en Milly Welsh/SER (800m) vlotjes naar een juniorestitel kunnen lopen.

Bekijk hier alle info betreffende het EK juniores in Boras.

Anders dan bij de juniores, ontbreken nogal wat EK-geslecteerden voor het Beloftenkampioenschap in Lebbeke. Van de 17 namen op de selectielijst, ontbreken er liefst 8. Bij de jongens laten afstandslopers Jennen Mortier/RCG (5000m), Dorian Boulvin/CABW en Clement Deflandre/HERV (steeple) de weg vrij voor Thomas Vanoppen/ACHL in de 5000m en Timote Colquhoun/DS (steeple). Michael Obasuyi/OEH laat in de hordesprint de titeldebatten over aan tienkamper Jean-Baptiste Nutte/DSal geselecteerd voor Gavle – maar dan moet hij wel voorbij Robin Van Damme/KAAG. Nutte komt ook aan de slag met de kogel, maar tegen kanjers als Matthias Quintelier/AVKA en Max Vlassak/ATLA is brons daar het hoogst haalbare. Ook geen Jonathan Sacoor/OEH in de baanronde. De andere individuele kwartmijler voor Zweden, Alexander Doom/AVR, wisselt met Camille Snyders/WACO van afstand: Alexander scherpt zijn snelheid in de 200m bij, Camille gebruikt zijn snelheid in de 400m en die gaat hij nodig hebben tegen Sven Van Den Bergh/AVKA en Hannes Huyck/SPBO. Voor Doom wordt het een opgave om het 200m-podium te halen. Hier is een andere EK-ganger, Kobe Vleminckx/ACHL, veruit de snelste. Camille Snyders mikt op een dubbel: naast de 400m topt hij ook de 100m, maar daar zijn de onderlinge verschillen héél klein: de top 6 wordt amper gescheiden door 12/100sten. Er moet ook daar dus geknokt worden voor een plaatsje in het EK-4x100m-team. Dylan Owusu/RCG mag in de 400mH ook naar Gavle, al krijgt hij in Lebbeke geen vrijgeleide omdat Tuur Bras/OEH nog steeds op zoek is naar de limiet van 51”17. Hoogspringer Lars Van Looy/VAC staat met zijn 2m16 ook op de lijst van het EK. Die prestatie dateert al van bij de PK, hoog tijd dus om nu opnieuw naar die hoogten te mikken. De andere springnummers kleuren vooral Waals, uitgezonderd het polsstok, waar Thomas Van Nuffelen/DCLA het LBFA-overwicht doorbreekt. Zijn clubmakker Ilya Defrère/DCLA moet het discuswerpen naar zijn hand kunnen zetten, iets waarin ook speerwerper Niel Mory/OEH vlotjes moet kunnen slagen. Een andere OEH-er, 800m-loper Thomas Engels krijgt vooral plaatselijke tegenstand van Gaetan Van Laethem en Arne Teck, maar de grootste troef voor het organiserende AC Lebbeke wordt Dries De Smet in de 1500m.

Drie van de zeven EK-geselecteerde beloften blijven bij de meisjes weg van het BK. Begrijpelijk, want zij vinden in eigen land geen tegenstand op maat in hun categorie. Elise Vanderelst/MOHA (1500m), Claire Orcel/CSF (hoog) en Hanne Maudens/VS (meerkamp) laten anderen knokken voor de medailles. Hun vier collega-geselecteerden zullen het in Lebbeke ook op eigen kracht moeten doen: zo Camille Muls/RESC in de 800m, Paulien Couckuyt/AVKA in de 400mH, Melanie Vissers/ATC in het polsstok en Babette Vandeput/ATLA met de discus. Manon Depuydt/ACME zit erg dicht bij de 200m-limiet van 23”42 en krijgt daar 100m-lijstaanvoerster Charlotte Duyck/DEIN als sterkste concurrente. Voor Chloë Beaucarne/FLAC (100mH: 13”40) en Pauline Smal/SMAC (speer: 53m67) liggen de EK-limieten niet dadelijk voor het rapen. Zijn de drie langere loopnummers vrij onvoorspelbaar, dan springen Kiné Gaye/KAAG (400m), Gretel Canters/AVT (hoog), Ine Mylle/FLAC (hinkstap) en Elise Helsen/ACHL (kogel) er wel bovenuit. Het verspringen tenslotte wordt een strijd tussen de Bo’s. Nijs/ATLA probeert haar titel te verlengen maar moet Brasseur/DCLA, die al een heel Amerikaans universitair seizoen achter de rug heeft, wel kunnen voorblijven. Stefanie B(r)o-sens/ATAC wordt hier de scherprechter.

Bekijk hier alle info betreffende het EK beloften in Gavle.

De deelnemerslijsten en het tijdschema voor dit BK juniores en beloften staat op deze site.