17/11

BK cross in Hulshout als springplank naar het EK in Brussel

ldq-5049

De juniores mannen met de tweelingbroers Casper en Mathis Lievens en Régis Thibert.

Meer dan 1900 crossers zullen zondag een borstnummer opspelden op het BK veldlopen in Hulshout. De tenoren zullen er niet alleen strijden om de eer en de medailles, maar ook om de felbegeerde kwalificatieplaatsen voor het EK in Brussel.

Om meerdere redenen is het zondag een unieke editie van het BK cross. De datum van het BK verschoof van eind februari naar november waardoor er in de jaargang 2023 uitzonderlijk twee nationale crosskampioenschappen plaatsvinden. Na zes opeenvolgende edities in het Park van Laken vormen de terreinen rond de Hulshoutse atletiek- en wielerpiste het decor voor het BK. Organisator Ac Hulshout viert overigens haar 50-jarig jubileum. Het kampioenschap geldt als selectiewedstrijd voor het EK in Brussel op 10 december. De criteria zijn kraakhelder: de top 6 bij de seniores, beloften (U23) en juniores (U20) en de top 3 in de korte cross versiert een EK-ticket. Alle info over het EK in Brussel vind je hier.

Isaac Kimeli in lange én korte cross

Aan motivatie geen gebrek. Zowat alle cross-specialisten tekenen present zondag. Bij de mannen krijgt regerend Belgisch kampioen Isaac Kimeli/OEH de meeste 'sterren' achter zijn naam. De bronzen medaillewinnaar van het EK cross van vorig jaar wil zondag naast de lange ook de korte cross meepikken! Robin Hendrix/OEH, John Heymans/DCLA, Michael Somers/CABW en Guillaume Grimard/DCLA zijn de meest genoemde namen voor het podium. Andere kapers op de kust voor de top zes zijn afscheid nemend vice-Belgisch kampioen Pieter-Jan Hannes/HULS, Thomas Vanoppen/ACHL, Marco Vanderpoorten/HAMM en Nicolaï Saké/AVLL

Bij de vrouwen kan er mooie tweestrijd komen tussen titelhoudster Lisa Rooms/AVLO die net op tijd fit lijkt na een kuitblessure en Cloé Herbiet/WACO. Voorts beschikken Belgisch kampioene van 2020 Sofie Van Accom/ACHL, Juliette Thomas/DAMP en Victoria Warpy/ACW over goede papieren. Maar ook twee andere voormalige Belgische crosskampioenen Hanna Vandenbussche/AVR en Imana Truyers/CABW kunnen zich mengen in strijd om de dichte ereplaatsen. 

Bij de beloften krijgen Noah Konteh/OLSE en de verrassende winnares van de CrossCup-manche van Roeselare Jana Van Lent/RESC de favorietenrol toebedeeld. 

De wedstrijd bij de juniores mannen, een erg sterke lichting, belooft één van de spannendste crossen van de dag te worden. De verschillen in Roeselare bleven miniem. De tweelingbroers Mathis en Casper Lievens/VAC, Tristan Gevaert/HAC, Sem Serrano/KAAG, Zjef Ceunen/SACN, Régis Thibert/HERV en Simon Jeukenne/HERV maken deel uit van het lange favorietenlijstje. Eén ding staat vast: de zes juniores die naar het EK mogen, zullen hun selectie niet gestolen hebben. Bij de juniores vrouwen lijken Charlotte Penneman/ACW en Astrid Van Breedam/AVLL op  basis van hun sterke optreden in Roeselare de twee topfavorieten. 

In de immer spannende en spectaculaire korte cross zijn 1500m-specialisten Ruben Verheyden/EA en Ismael Debjani/CABW de namen die we vooraan mogen verwachten. Al zijn verrassingen nooit uit te sluiten. Benieuwd hoe Kimeli zich zal verhouden tot de specialisten. Bij de vrouwen is Elise Vanderelst/CABW op papier de sterkste. Andere namen om in de gaten te houden: Lotte Scheldeman/ALVA, Mariska Parewyck/EA, Vanessa Scaunet/CABW en Jenna Wyns/VAC

Parcours ondanks regenval goed beloopbaar

Ondanks de overvloedige regenval ligt de omloop er momenteel behoorlijk beloopbaar bij. Maar hier en daar een modderpassage is onvermijdelijk. Enkele korte nijdige hellinkjes kunnen voor de schifting zorgen. Raadpleeg de website van Ac Hulshout voor alle praktische info, het tijdschema, de info over de tickets en het parkeerplan.  

De volledige deelnemerslijst kun je hier raadplegen.

In de meest recente aflevering van onze podcast Track Record hebben we met hoofdcoach afstandslopen Rik Didden en afstandsloper Thomas Vanoppen uitgebreid vooruitgeblikt op het BK. Beluister/bekijk de aflevering op Spotify of YouTube. 

dsc07240-verbeterd-nr

Lachende gezichten woensdag op de parcorusverkenning.