10/03

Atletiekblik op weekend: niet alles is voorspelbaar in Wachtebeke

-jd37351
Wie Louise Carton voorspelt als winnares van het BK-cross zondag in Wachtebeke, gokt heus niet zwaar. De 22-jarige Oostendse won er ook de twee voorgaande edities en voert net als in 2016 de CrossCup met de maximumscore aan. Dit BK is, net als de vorige jaren, tevens de finale van die Joker+ CrossCup.

Zij duldde op 30 november 2014 – dat is ruim twee jaar geleden – voor het laatst een landgenote voor zich bij een veldloop. Dat waren er toen met Almensh Belete en Veerle Dejaeghere zelfs twee. Geen van beiden schreef zich deze keer  in. Sofie Van Accom/ACHL maakt dan ook de grootste kans op het zilver. De 1500m specialiste kan het op het einde afmaken. Imana Truyers/AVT en Hanna Vandenbussche/AVR hebben geen dergelijke eindversnelling in de benen. Voorsprong nemen is voor hen de boodschap. Beiden strijden voor de 3de plaats in de eindstand van de CC.

Eén en ander staat in schril contrast tot de titelstrijd bij de lange mannencross. Bashir Abdi/RCG, vorig jaar 2de, kwam dit seizoen niet in actie. Dat gebeurt zondag evenmin. Jeroen D’hoedt/CABW krijgt zelfs zonder de Gentenaar geen vrijgeleide om zijn titel te verlengen. Vraagt blijft zelfs of de Hallenaar het podium kan halen na de lichamelijke ongemakken van de afgelopen weken. Er is meer dan één kaper op de kust. Zo is er kersvers landgenoot Dame Tasama/VAC. Hij mist eveneens wedstrijdritme. Isaac Kimeli/OEH kan de beste referenties voorleggen. Hij won dit seizoen de CrossCups in Roeselare, Brussel, Rotselaar en Dour. Maar het waren vooral nipt bevochten spurtzeges. Mannen zoals Soufiane Bouchikhi/CABW vormen ook voor hem een felle bedreiging. En dan hebben wij het nog niet gehad over outsiders zoals Dieter Kersten/ADD, Steven Casteele/KKS, Simon Debognies/OEH en Thomas De Bock/OEH om slechts hen te noemen.

Ook bij de korte crossen zijn er vooral onzekerheden. Lisa Rooms/OEH verdedigt haar titel niet. Zenobie Vangansbeke/ACME besloot pas in laatste instantie om deel te nemen. Hoe staat het met haar conditie? Het wordt dus veeleer een loterij met ook Yentl Vandenberghe/AVLO en Mathilde Deswaef/RCB (die het BK-indoor 1500m won) als slechts enkele van de vele podiumkandidaten. Ismael Debjani/CABW is bij de mannen het vraagteken. Met de benen van de eerste seizoenhelft kan hij de korte crosstitel amper mislopen. Uitkijken wordt het wel naar Wesley De Kerpel/ROBA, de indoorkampioen van de 3000m.

Justine Tinck/AVLO en Elise Vanderelst/MOHA strijden voor het junioresgoud. In Hannuit (Elise) en Rotselaar (Justine) gaven ze alkaar al eens het nakijken. Dries De Smet/LEBB past voor het BKJ om zich beter op het zomerseizoen voor te bereiden. Dat maakt de titelstrijd in die leeftijdscategorie helemaal onvoorspelbaar.

En uiteraard zijn er in Wachtebeke ook de cadetten- en scholierenkampioenschappen, waarbij de eerstejaars en tweedejaars netjes van elkaar gescheiden worden.
Bekijk hier het tijdschema en de deelnemers.

Bij de foto: Eenzelfde podium als vorig jaar bij de vrouwen lange cross, kan zondag niet. Louise Carton is zo goed als onklopbaar, Veerle Dejaeghere (links) staat aan de kant als trainster van enkele podiumkandidaten en Julie Van De Velde (rechts) heeft de spikes geruild voor de fiets.