15/11

Ben Broeders voelt zich goed na lange break

-ldq0552-ben

Ben Broeders.

Na het ontgoochelende EK in Berlijn had Ben Broeders een pauze nodig. Die nam hij, maar ondertussen is hij alweer anderhalve maand aan de slag. Ook het mentale aspect krijgt bij de polsstokspringer nu meer aandacht.

“Na Berlijn heb ik nog maar een tweetal keer getraind, daarna kreeg ik verplichte rust van Steven (Taeleman, zijn coach, nvdr.) tot begin oktober”, vertelt Ben Broeders/DCLA over zijn tussenseizoen. Dat het afgelopen zomerseizoen niet het beste werd uit de jonge carrière van de polsstokspringer, had veel te maken met het psychologische aspect. “De pauze diende dan ook vooral om mentaal uit te rusten en even ergens anders mee bezig te zijn. Fysiek was er niet veel mis, al kon mijn hamstring ook wat rust gebruiken.”

De eerste trainingsweken na de lange stop, verliepen goed. “Het loopt volgens plan, en ook in het kopje gaat het weer de juiste richting op. Ik werk eraan, en dat helpt. Al voor het EK in Berlijn heb ik een sportpsycholoog onder de arm genomen, maar dat was eerder damage control. Nu zijn we alles stap per stap aan het opbouwen. Die mentale zwakte heeft altijd wat in me gezeten. Was het vorig jaar niet bovengekomen, dan misschien in 2020 tijdens de Olympische Spelen. Het was heel vervelend afgelopen zomer, maar het is goed dat ik de stap heb gezet om er nu proactief en constructief mee bezig te zijn, in plaats van het weg te duwen.”

Ondertussen werkt Ben natuurlijk ook aan fysiek en techniek. “Ik ben vermoeid van zwaar te trainen, maar dit is de ideale periode om fysiek hard te trainen. Ik ben veel aan het lopen, en doe nu vooral weerstand en heuvelsprints. Naarmate het indoorseizoen dichterbij komt, zal het loopwerk specifieker worden. Ondanks de vermoeidheid voel ik me goed, en ben ik pijnvrij.”

Om zijn techniek aan te scherpen, werkt Ben tegenwoordig steeds meer samen met de Nederlander Menno Vloon en zijn team. “Hij komt dit weekend naar Leuven, wij zijn ook al naar Nederland geweest om er met hem en zijn coach Richard Coté te trainen. Ook Christian Tamminga komt regelmatig helpen bij die trainingen. We werken vooral op het gedeelte na de afzet. Ik had het gevoel dat ik niet alle potentieel uit mijn stokken haalde. We proberen nu meer energie toe te voegen aan de sprong en hebben al enkele nieuwe inzichten opgedaan.”

We moeten geen onmiddellijke en spectaculaire resultaten verwachten van de nieuwe manier van springen. “Het is een langetermijnproces. Ik moet nog verschillende stappen zetten en sta nog redelijk ver van waar ik wil uitkomen. Ik voel nog niet aan wat ik op welk moment moet doen, en laat dat nu het belangrijkste zijn. Op dat vlak is het wel ideaal dat ik samen train met Frederik Ausloos/DCLA (PR 5m30) , want die sprong altijd al op gevoel, en kan mij daarbij helpen.”

Hoewel hij in 2018 lang niet al zijn ambities wist waar te maken, werd Ben zijn deeltijds profcontract bij Sport Vlaanderen toch verlengd. Een blijk van vertrouwen die deugd doet. “Eerlijk gezegd had ik het niet echt zien aankomen. Ik ben er heel blij mee, en ben extra hard aan het werken om het waar te maken.”

Van 25 december tot 8 januari trekt Ben mee op VAL-stage naar Zuid-Afrika. “Ik kom iets vroeger terug dan de rest, want op 12 januari staat in het Duitse Merzig al mijn eerste wedstrijd gepland.”