18/09

Ben Broeders over 5m80

belgaimage-156351365-full

Ben Broeders in actie tijdens het WK in Doha

Tijdens de Diamond League in Rome heeft Ben Broeders het Belgisch record polsstokspringen verbeterd. Broeders sprong over 5m80, waarmee hij al voor de vierde maal tweede werd in een Diamond Leaguewedstrijd. De nieuwe hoogte zat er al even aan te komen na beloftevolle sprongen op 5m80 de voorbije weken. In Rome was het bij de tweede poging al raak.

Het Belgisch record staat sinds vorig jaar al op naam van Ben Broeders/DCLA. Tijdens de Streetvault in het Duitse Hof sprong hij over 5m76. Het Belgisch indoorrecord heeft hij ook op zijn naam staan. Deze winter sprong Broeders tweemaal over 5m80, telkens in een Franse indoorhal. De tegenstanders tijdens internationale competities zorgen duidelijk voor een ideale prikkel voor Broeders om optimaal te presteren. Met zijn prestaties tijdens het indoorseizoen behoorde een verbetering van zijn outdoorrecord tot de mogelijkheden. Zonder de coronacrisis was dat misschien al eerder op het seizoen gelukt. Ondanks de onzekere weken en maanden liet Broeders een sterke en vooral constante indruk na. Op de Diamond Leaguewedstrijden in Monaco, Stockholm en de Memorial van Damme in Brussel sprong hij telkens over 5m70, met zelfs 5m73 in Zweden. Hij werd daarmee telkens tweede na Armand ‘Mondo’ Duplantis en in Rome was het niet anders. Met mooie pogingen op 5m80 was het een kwestie van tijd vooral Broeders het outdoorrecord ook op 5m80 bracht. In Rome was het eindelijk zo ver. In zijn tweede poging op 5m80 bleef de lat liggen. Nadien ging de lat naar 5m85, maar dat wou driemaal niet lukken. Benieuwd naar de evolutie van het Belgisch record polsstokspringen? Dat je hier terugvinden. 

Duplantis was de enige over 5m85 en lukte nadien ook 6m00 bij zijn eerste poging. Daarna ging hij op zoek naar een persoonlijk outdoorrecord. De lat ging naar 6m15, meteen ook een nieuw wereldrecord outdoor. De jonge Zweed ging indoor al over 6m18, de hoogste sprong ooit in zaal. Outdoor was die eer nog steeds weggelegd voor Sergey Bubka met 6m14. Duplantis maakte geen geheim van zijn ambitie om dit jaar hoger te gaan dan Bubka. In zijn tweede poging maakte hij die ambitie waar. Duplantis heeft nu zowel het wereldrecord indoor en outdoor in handen en heeft die wellicht niet voor de laatste keer verbeterd. Het is nu al uitkijken naar de Olympische finale van volgend jaar met Broeders en Duplantis.