22/02

Ben Broeders nog eens over 5m80: “De hoogte die ik al wil springen sinds ik klein ben”

broeders

Ben Broeders.

Drie dagen na zijn fenomenaal Belgisch record in het polsstokspringen blikt Ben Broeders nog eens terug op zijn sprong over 5m80. Het leverde hem een olympisch ticket op, maar het blijkt ook de hoogte te zijn die al sinds jaar en dag in zijn hoofd speelt. En als klap op de vuurpijl, sprong hij zondag in de speeltuin van Renaud Lavillenie in Clermont-Ferrand nog eens over deze hoogte.

Woensdag, World Indoor Tour in het Franse Liévin. Mondo Duplantis verbetert voor één keer geen wereldrecord, maar wint wel met 6m07. Ben Broeders/DCLA ging er wél hoger dan ooit. Hij verbeterde zijn eigen Belgisch record met liefst vijf centimeter en plaatste zich in één beweging ook voor de Spelen in Tokio. “Het doel is bereikt”, zegt Ben. “Ik had altijd al in mijn hoofd dat ik 5m80 wilde springen, sinds ik klein ben, dus dat doel ga ik wat moeten bijschaven.”

In aanloop naar de nieuwe recordhoogte liep het nog heel even moeizaam in Liévin. “Het was spannend op 5m70 en ik dacht zelfs even: het gaat niet voor vandaag zijn. Maar ik heb het los kunnen laten en ben er al werkend over geraakt. Mooi was het niet.” Mooi was het wél op 5m80, een hoogte die hij bij de eerste beurt meteen overschreed. “Daar voerde ik wel alles goed uit. Ik raakte de stok goed, zat goed in de sprong en bleef zitten, zodat de stok mij omhoog duwde.”

Ben, in oktober in Doha al WK-finalist, sluipt steeds dichter bij de absolute wereldtop. Wat is nog het verschil tussen hemzelf en de allergrootste sterren? “Alles op zijn tijd. Aan de wereldtop geraken, is een proces dat je moet doorlopen. Op een bepaald punt gaat het niet meer om sneller of sterker worden, maar moet je verder denken. Dat is nu aan het gebeuren. Ik ben bepaalde technische punten aan het bijschaven en ik ben benieuwd waar dat uiteindelijk gaat eindigen.”

Het winterseizoen van de Leuvense polsstokspringer is nog niet afgelopen. Morgen verschijnt hij in het Franse Clermont-Ferrand op de meeting van ex-wereldrecordhouder Renaud Lavillenie. “Het smaakt nog naar meer. Ik was ruim over die 5m80, dus ik wil er nog één keer alles uithalen. Ik ben al heel blij dat het dit seizoen voorlopig op 5m80 is gestopt, maar er zit nog wat rek op. Het is hoe dan ook een fantastische winter geweest, maar het is toch een eer dat ik morgen op de All Star Perche mag aantreden. Lavillenie nodigt alleen de springers uit die volgens hem de besten van de wereld zijn.”  

En Ben heeft het vertrouwen van de Franse grootmeester op zondag dus niet beschaamd met alweer een evenaring van zijn 5m80...