18/09

Ben Broeders na BR: "Kan onmogelijk klagen over dit jaar"

broeders

Ben Broeders.

Zowel indoor als outdoor heeft Ben Broeders het Belgisch record polsstokspringen in 2020 op 5m80 gebracht. Wat een jaar. De kers op de taart kwam er gisteren in Rome, waar de Leuvenaar tijdens de Diamond League in zijn grote doel van deze zomer slaagde.

Al enkele weken was Ben Broeders/DCLA er naar op zoek, die 5m80. "Het was een beetje een turbulente zomer, met wisselende omstandigheden of m'n kuiten die niet mee wilden, maar nu was het gewoon goed. De omstandigheden waren vooral goed: de zon ging onder en de wind ging liggen", blikt Ben terug. "Het heeft lang geduurd en ik heb veel wedstrijden nodig gehad om tot dit record te komen. Mijn sprong op 5m80 vandaag was de lelijkste van de avond, maar gelukkig bleef de lat liggen."

Terwijl de nationale recordhouder op zoek ging naar het BR, ging de Zweed Mondo Duplantis op zoek naar de hoogste sprong ooit in openlucht. En met succes, want hij wipte als eerste over 6m15. Een polsstokavondje om nooit meer te vergeten. "Eigenlijk was het vooral een heel toffe avond en ik heb er gewoon van genoten", zegt Ben. "Het is een inspiratie om erbij te zijn als Mondo springt. Het is een fenomeen en het is genieten om samen met hem records te verbeteren."

Volgende week sluit Ben zijn seizoen af met de Diamond League in Doha, maar de komende dagen mag er al heel even geproefd worden van vakantie. "Ik blijf nog enkele dagen in Rome om met Mondo van de stad te genieten vanuit een AirBnb-tje. Er gaat druk van de ketel nu dit record binnen is, maar ik wil het volgende week in Doha ook nog goed doen." Kan het dan nóg beter? "Het kan zeker nog beter, maar voor dit seizoen is het stilaan op bij mij. Eigenlijk is mijn vorm al een beetje aan het dalen, maar in de toekomst kan het nog beter als ik meer energie durf te sparen en niet op 5m30 begin."

Zijn seizoen overschouwend, kan Ben niet anders dan tevreden zijn. Tussen zijn nationale records door liep hij een stevige blessure op, maar hij herpakte zich fantastisch. "Ik heb dit seizoen mijn hamstring gescheurd, en toch spring ik dit record, dus ik kan onmogelijk klagen over dit jaar. Missie geslaagd."