22/08

Ben Broeders met nieuw BR tijdens Polsstokgala

broeders-ben-2019-brussel-bk-ac-belga-jasper-jacobs

Ben Broeders

Op zaterdagvond vond het Leuvense Polsstokgala plaats. Met Ben Broeders en Fanny Smets kwamen de Belgische recordhouders in actie. Zowel Smets als Broeders gingen op zoek naar een nieuwe recordhoogte, enkel Broeders schoot raak met een nieuw Belgisch record.

Ben Broeders/DCLA miste in Tokio de finale van het polsstokspringen, maar de Leuvenaar was gisterenavond gebrand op een mooie prestatie tijdens het polsstokgala. Broeders bleef foutloos tot en met 5m61 en bij zijn tweede beurt sprong hij ook over 5m71. De Nederlander Menno Vloon klaarde dezelfde hoogte bij zijn derde beurt, terwijl de Australiër Kurtis Marschall de lat driemaal naar beneden haalde. Met zijn tweeën maakten Broeders en Vloon zich klaar voor 5m81. Vorig jaar bracht Broeders het Belgisch record op 5m80 tijdens de Diamond League in Rome. Vloon sprong tijdens het indoorseizoen al een geweldige 5m96. In de Olympische finale moest de Nederlander wel tevreden zijn met 5m55. In Leuven bleef het bij 5m71 voor Vloon, terwijl Broeders bij zijn derde poging wel over 5m81 ging. Een verbetering van zijn BR met één centimeter en een geweldige opsteker voor de Leuvenaar na het missen van de Olympische finale. De sprong van Broeders over 5m81 kan je hier bekijken op het YouTube-kanaal van Atletieknieuws. Nog een tweede man van Daring Club Leuven had reden tot vieren, want Thomas Van Nuffel/DCLA ging bij zijn tweede poging over 5m21. Een verbetering van zijn PR met maar liefst elf centimeter.

Bij de vrouwen ondernam Fanny Smets/CABW ook een poging om haar Belgisch record te verbeteren. In 2018 sprong ze in Leuven over 4m51. Gisterenavond liet ze de lat, na een geslaagde openingssprong over 4m25, meteen op een nieuwe Belgische recordhoogte leggen met 4m54. Helaas kwam de lat driemaal naar beneden. Een andere opvallende prestatie was de 4m51 van Ylio Philtjens/DCLA. De tweedejaars cadet verbeterde zijn PR met tien centimeter en ondernam nadien drie pogingen op 4m66, want een nieuw Belgisch record bij de cadetten zou opleveren. Een tweede Belgisch record zat er niet in tijdens het Polsstokgala, want de lat bleef niet liggen voor Philtjens. Het BR van Domitien Mestre/FCL uit 1988 met 4m65 blijft dus op de tabellen staan.

De volledige uitslag van het Polsstokgala in Leuven vind je hier.