21/06

Ben Broeders in de wolken met WK-limiet

-ldq0552-ben

Ben Broeders.

Ben Broeders heeft zich donderdagavond in het Duitse Zweibrücken geplaatst voor het WK in Doha. Hij ging er over 5m71, precies de gevraagde hoogte. Een dag later is hij nog altijd een gelukkig man.

Dat hij in vorm was, bewees Ben Broeders/DCLA de afgelopen weken al bij herhaling. Hij acteerde op een hoog en vooral constant niveau, en stelde zijn persoonlijk record twee keer bij tot uiteindelijk 5m63. Maar ook dan waren er nog altijd acht centimeters te overbruggen om naar het WK te mogen. Die kloof dichtte hij in Zweibrücken in één klap. Behalve een ticket voor het WK leverde de sprong over 5m71 hem ook gedeelde tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden op. Alleen nationaal recordhouder Arnaud Art/FCHA doet nog één centimeter beter.

"Dat er iets aan zat te komen was in de opwarming en zelfs de dagen voordien al goed voelbaar", vertelt Ben. "Ik voelde mij heel actief en krachtig. De autorit was deze keer 3u30, dat viel mee in vergelijking met de 6 uur van vorige keer. De omstandigheden waren ideaal. Op 5m61 maakte ik nog een klein foutje, maar het was niet omdat ik onvoldoende hoogte had. Het gevoel zat de hele wedstrijd goed. Eigenlijk wist ik al een tijdje dat de WK-limiet erin zat, maar nu is het er ook uitgekomen. En het was bovendien een ruime sprong op 5m71, dus er zit nog meer in."

Waarin zit hem nu de progressie die Ben het afgelopen jaar duidelijk gemaakt heeft, naast het mentale aspect waarover hij het eerder al uitgebreid had? "De voorbereiding was heel goed. Op een paar kleine pijntjes na, die mij nauwelijks afremden, verliep alles vlekkeloos. Daarnaast hebben we enkele nieuwe nadrukken gelegd: ik doe veel coretraining bij Rik Didden en trek regelmatig naar Gent voor turntraining."

Dat de WK-limiet nu binnen is, verandert weinig aan de wedstrijdplanning. "Na de Universiade in Napels doe ik nog Luik, en daarna ga ik op vakantie. Dat was een van de lessen van vorig seizoen. Toen had ik beter sneller een weekje vrij gepakt en het allemaal even losgelaten."