22/06

Ben Broeders, die vanavond in Zweden springt, ziet zichzelf snel richting 5m80 gaan

broeders-ben-2019-brussel-bk-ac-belga-jasper-jacobs

Ben Broeders

De prestaties van Ben Broeders, die gisteren 26 is geworden, gaan deze zomer in snel stijgende lijn. Zaterdag bracht hij zijn seizoensbeste in het Duitse Zweibrücken nog op 5m70. Vanavond wacht hem in het Zweedse Karlstad al een nieuwe kans om daar nog wat centimeters bij te doen. Het gevoel zit alvast goed bij onze nationale recordhouder.

Met zijn 5m70 van in Duitsland van afgelopen weekend is Ben Broeders/DCLA genaderd tot op tien centimeter van zijn eigen nationale record. Op een dikke maand van de Spelen in Tokio lijkt de topvorm eraan te komen. "Het gevoel zit goed", klinkt het overtuigd bij de polsstokspringer. "Op training draaide het vorige week al heel goed en ik ben blij dat ik dat in wedstrijd kon bevestigen met een makkelijke sprong over 5m70. Het is nog een beetje zoeken naar welke stokken ik wanneer moet inzetten en daardoor verlies ik wat energie tijdens de wedstrijd, maar als mijn regelmaat terugkomt, denk ik dat 5m80 er snel zal inzitten. En hoger ook."

Vanavond volgt met de Folksam GP in Karlstad al een nieuwe wedstrijd voor Ben. Hij neemt het er onder meer op tegen de Zweedse wereldrecordhouder Mondo Duplantis. "Mijn plan is hetzelfde als altijd: het beste van de dag maken. Als het regent, zoals ze voorspellen, probeer ik gewoon een goeie wedstrijd af te werken. Als de omstandigheden het toelaten wil ik een dikke stok pakken en een mooie hoogte binnenhalen. Maar het voornaamste is constant zijn en goed springen."

Tokio, waarvoor Ben al lang geplaatst is, komt er nu in sneltempo aan. Het atletiektoernooi begint op 30 juli, over een dikke maand dus. Wat wil de Leuvenaar in de laatste rechte lijn naar de Spelen zeker nog bereiken? "Het goede gevoel opdoen", luidt het. "Eigenlijk is dat er al wel, maar door frisser te worden en veel sprongen in mijn systeem te hebben, zal het nog beter worden. Work in progress dus. En uit dat goeie gevoel volgt ook de hoogte."

Zondag verschijnt Ben meer dan waarschijnlijk aan de start van het BK in Brussel. Volgende woensdag staat de internationale meeting van Luik op zijn programma. Mogelijk komt daar nog één extra wedstrijd bij alvorens af te reizen naar Japan.