28/11

Ben Broeders blikt tevreden terug op 2019, maar mikt nog hoger in olympisch jaar

broeders

Ben Broeders.

Na een beduidend minder jaartje in 2018, zette Ben Broeders dit jaar weer een grote stap voorwaarts. Hij stelde het Belgisch record in het polsstokspringen gevoelig bij naar 5m76 en stond in de WK-finale. In 2020 mikt hij nog hoger, en waarom niet beginnen met het WK indoor in China?

De progressie die Ben Broeders/DCLA dit jaar maakte, speelt zich voor een groot deel op mentaal vlak af. Hij ging vorige zomer een samenwerking met een psycholoog aan. “Vorig jaar sloeg ik al tilt als er maar een klein vlaagje wind was”, zegt hij daar zelf over. “Dat gebeurt niet meer, ik begin veel minder snel te twijfelen en ben daardoor regelmatiger. Vorig seizoen ging ik één keer boven de 5m60, dit jaar vier keer boven de 5m70.”

En toch wil de Leuvenaar nog regelmatiger worden. “In Doha is gebleken dat ik nog niet klaar ben om alle dagen van de week 5m70 of meer te springen.”

Op het WK in Qatar was Ben twaalfde, wil hij dat nog eens herhalen op de Olympische Spelen in Tokio? “Als ik fysiek even goed ben als in Doha, want daar was ik top, en dan ook nog technisch op mijn hoogste niveau spring, is er veel mogelijk op de Spelen. Om de finale te halen zal er daar misschien nog iets meer nodig zijn dan op het WK, maar meer dan 5m75 zal dat niet zijn. Dat moet lukken voor mij. Hoewel het echte hoofddoel van mijn carrière pas de olympiade van 2024 is, hoop ik toch om nog hoger uit te komen dan in Doha.”

Voor hij aan een olympische finale kan beginnen denken, moet Ben zich natuurlijk eerst nog plaatsen. Op de World Ranking is hij momenteel 19e, terwijl er 32 startbewijzen voor Tokio te verdelen zijn. Het begint er met andere woorden goed uit te zien. “Ik moet het al serieus verprutsen om nog uit de boot te vallen, maar liefst spring ik de rechtstreekse limiet van 5m80. Daar ga ik deze winter een poging toe ondernemen. Het indoorseizoen blijft voor mij een mooi eerste meetmoment, zonder dat ik echt wil pieken.”

Als je dan toch over ferme hoogtes als 5m80 spreekt, dan kom je al snel bij het WK indoor in het Chinese Nanjing uit. Verschillende toppers bedanken voor een trip naar China vier maanden voor de Spelen, maar Ben denkt er anders over. “Als ik de limiet haal, zie ik niet in waarom ik niet zou gaan. Er komt natuurlijk een jetlag bij kijken, maar daarna kan je een rustmoment inplannen richting zomer.” De Belgische limiet is nog niet bekend, maar die zal minstens 5m80 bedragen, want dat is het internationale minimum.