02/07

Ben Broeders blikt terug op BR: “Heel veel ontlading”

adam6-broeders-nb

Ben Broeders.

Ben Broeders stelde zaterdag in het Duitse Hof het Belgisch record polsstokspringen gevoelig bij. Arnaud Art sprong vorig jaar over 5m72, Ben maakte daar in Duitsland in één keer 5m76 van. Drie dagen later, nu de emoties wat zijn gaan liggen, blikt hij nog eens terug.

“De wedstrijd viel pal op de middag en het was bloedheet zonder veel zuurstof in de lucht”, blikt Ben Broeders/DCLA terug. “Het was dus zaak om niet te veel op te warmen en ook tijdens de wedstrijd efficiënt te zijn en goed te focussen. Dat is behoorlijk gelukt”, zegt de Leuvenaar met een understatement. Hij klaarde bij de eerste poging zowel 5m31, 5m51 als 5m61. 

Ben hecht veel belang aan een goeie voorbereiding, en daarmee zat het wel snor in Hof. “De dag voordien was ik goed op tijd daar en heb ik nog wat kunnen loswerken en de wedstrijdlocatie bekeken”, vertelt hij. “Hof is een heel gezellig plaatsje. Nadien heb ik ook goed geslapen en goed ontbeten.”

Genoeg over de aanloop nu, over naar de recordhoogte. “Mijn eerste poging op 5m76 was meteen top, maar de stok was te slap. Bij de tweede, die ook goed was, was ik te gretig en daardoor wilde ik te snel naar de lat gaan. Op dit soort hoogtes is stijgen belangrijk, en in mijn laatste sprong heb ik geduldig gewacht en steeg ik mooi. Toen de lat bleef liggen was er héél veel ontlading. Ze moesten alles daarna nog opnieuw meten, maar daarna was het BR officieel binnen en dat was een héél goed gevoel.”

Kwam de nieuwe recordhoogte als een verrassing voor Ben, of voelde hij die al weken aankomen? “Sinds mijn 5m71 voelde ik dat er meer inzat, maar 5m76 is toch meteen een grote stap. Het leuke is dat ik ook nu weer met het gevoel achterblijf dat er nog wel wat bijkan.”

Ben komt nu steeds dichter bij de hoogtes waar hij als jonge knaap van droomde. “Ik betwijfel of ik als kind al wist wat het BR betekende, maar mijn kinderdroom was 5m80 springen. Dat begint realistisch te worden.” Die 5m80 is eveneens de limiet voor de Spelen in Tokio.

“Als ze mij als cadet gezegd hadden dat ik de beste Belg ooit zou worden, had ik waarschijnlijk meteen getekend”, besluit Ben. “Maar nu ik het gevoel heb dat er nog meer inzit, ga ik niet beweren dat ik tevreden zou zijn als het bij 5m76 stopt. Ik heb altijd gezegd dat ik vanaf mijn 27e pas wil pieken en ik hoop nog altijd dat dat gaat lukken. Het zal zaak worden om mijn lichaam goed te verzorgen en slim te blijven trainen.”