25/04

Aude Vandenputte schittert op de World Transplant Games

whatsapp-image-2023-04-22-at-12.25.18

Aude Vandeputte laat de Belgische driekleur wapperen in het Australische Perth

Vijf jaar geleden onderging Aude Vandenputte een beenmergtransplantatie. Maar dat weerhoudt de 20-jarige atlete van Ac Opwijk er niet van om haar favoriete sport, atletiek, te blijven beoefenen. Vorige week veroverde ze op de World Transplant Games (15-21 april) in Perth goud op de 400m en de 800m. “Maar deelnemen is de echte overwinning.”

De World Transplant Games waren een fantastische ervaring voor Aude Vandenputte. “Het was de eerste keer dat ik meedeed aan de World Transplant Games”, vertelt ze.  “Vorig jaar had ik al wel aan het EK deelgenomen. Daar won ik ook goud op de 400m en de 800m. Maar de World Games waren nog wel een stukje groter.”

Met 17 verschillende sporten en ongeveer 3000 atleten uit 60 verschillende landen, is het inderdaad een serieus event. Maar het is vooral een speciale belevenis. “Op de World Transplant Games draait het niet om de plaats die je haalt”, legt Aude Vandenputte uit.  “Dat je kunt deelnemen is voor iedereen de echte overwinning. De wedstrijd zelf beschouw ik als een normale competitie. Ik train en ik werk er naar toe zoals ik doe voor iedere wedstrijd. Maar het evenement is speciaal. Op de Transplant Games kunnen getransplanteerden tonen tot wat ze in staat zijn.”

En de multigetalenteerde loopster, die studeert aan de Luca School of arts en ook viool speelt, is tot veel in staat. Ze behaalde brons op de wegwedstrijd van 5km in 23’06 en goud op de 400m (1’01”83) en de 800m (2’28”02). “Maar de prestaties zijn niet het belangrijkste”, benadrukt ze opnieuw. “Ik heb ooit al wel sneller gelopen, maar het was niet zo dat ik ver boven mijn recordtijd zat. Mijn record op de 400m is 1’00”50. Op de 800m is mijn PR 2’25”83. Voor de 5km had ik niet specifiek getraind, maar het was super om in dat mooie park te lopen in Perth.”

Aude was in de jeugcategorieën een erg goeie veldloopster. Gelukkig voor haar betekende haar transplantatie niet het einde van haar sportcarrière. Ze legde een moedige en schitterende weg af sinds haar transplantatie. “Vijf jaar geleden onderging ik een beenmergtransplantatie. Van kleins af aan was ik lid van Ac Opwijk, een kleine atletiekclub. Daar ben ik altijd lid gebleven. Al ben ik wel een paar jaar gestopt door de transplantatie. De trainers kennen me daar. Ze kennen ook mijn medische achtergrond en dat helpt enorm. Ik train er bij Pierre De Ridder. Machteld  Meert is onze jeugdtrainster. Ac Opwijk is een kleine, gezellige club dus veel trainers hebben we niet.”

Bij het grote publiek doen de World Transplant Games meestal geen belletje rinkelen. “De World Transplant Games zijn inderdaad nog niet zo bekend. Bij mijn club hadden ze er in het begin ook nog niet van gehoord. Heel toevallig heb ik het ontdekt. Ik sportte altijd al graag. Mijn dokter zei me na de transplantatie dat ik nooit op echt hoog niveau zou kunnen sporten. Maar ik was zeer blij toen ik ontdekte dat er zoiets bestond.” Team Belgium was best goed vertegenwoordigd in Perth. “We waren er met 20 Belgen aanwezig in waaronder 14 sporters”, weet Aude Vandenputte. “Het merendeel zijn fietsers, maar er waren ook enkele zwemmers en triatleten. In ons land is er de organisatie Transplantoux (zie link). Zij focussen op fietsen, maar de laatste jaren komen er meer en meer sporten bij.”

De sfeer op de Transplant Games is bijzonder. Er heerst een gevoel van dankbaarheid en verbondenheid. “De Transplant Games zijn een zeer emotionele gebeurtenis. Zowel donoren als familieleden van overleden donoren zijn er aanwezig. Er worden veel emoties en ervaringen uitgewisseld. Het is pakkend dat de 3000 deelnemers er niet zouden zijn geweest zonder transplantatie. Dat is iets waar we zeker bij stilstaan. Op de openingsceremonie is daar aandacht voor. Zelf ken ik mijn donor niet. Ik weet niet wie het is, maar ik hoop wel dat die persoon ook weet heeft van de Transplant Games.” De volgende World Transplant Games vinden plaats in het Duitse Dresden in 2025. In 2027 zullen de World Transplant Games wellicht naar Leuven komen. 

Alles over de World Transplant Games vind je hier