18/05

atletiekblik op weekend: na het collectief, nu het individuele met het Kampioenschap van Vlaanderen

-d4s3742

Marlien De Jans is na haar intercluboptreden van vorige zaterdag klaar voor een verlenging van haar Vlaamse 400m hordetitel.

De Bekercompetities zitten er weer op, uitgezonderd voor de Masters en de finalisten van de Pupillen en Miniemen. Tijd dus om vanaf nu volop de focus te leggen op de individuele prestaties. Waar kan dat beter dan bij het Kampioenschap van Vlaanderen in Heusden-Zolder van zaterdag of de Memorial Vertommen-Cuddy in Duffel een dag later ?

Maar er beweegt buiten die beide blikvangers natuurlijk nog wat meer in de atletiekwereld dit weekend. Zo is er zaterdagnamiddag in Nieuwpoort de tweede tussenstop van de VAL-Jongerentrofee; jeugdmeerkampen in Lanaken en Lille (ACHL) en jeugdmeetings in Edegem en Hamme. Zaterdagavond pakt AC Pajottenland in Gooik uit met een open meeting. Op zondag zijn er jeugdmeetings in Gentbrugge en ’s Gravenwezel (LIER) en in Genk koppelt men net als in Eeklo de jeugd aan een open meeting. Bij de Meetjeslanders betreft het wel een werpersmeeting.

Het wordt ook behoorlijk druk in het stratenloopcircuit met zaterdag de Steentjesjogging van KAAG in Laarne (max.15K) en op zondag de 10 Miles van Malle (ACHL), Dwars door Ninove (VITA, max.15K), Arendonk Loopt (2 uren lopen in estafette) en de Stadsloop van de Gentenaar in de gelijknamige Oost-Vlaamse provinciehoofdstad (max.10K).

Maar de hoofdbrok van de competitieatletiek ligt zaterdag bij het Vlaams kampioenschap in Heusden-Zolder waar Eline Berings/RCG verder timmert aan haar weg richting internationale paden. Vorige zaterdag maakte ze na een lange inactiviteit een meer dan geslaagd wederoptreden tijdens de interclub in Lokeren, waarbij ze al heel dicht in de buurt van nationaal recordhoudster Anne Zagré kon finishen. Daarbij gaf ze ook al het nakijken aan twee jongere streekgenotes, Sarah Missinne/KAAG en Chloe Beaucarne/DEIN, die zaterdag voor het beste weerwerk moeten zorgen. Een andere Oost-Vlaamse hordeloopster, Marlien De Jans/DEIN kan haar geslaagd intercluboptreden in Heusden een verlengstuk geven door zichzelf op te volgen als  Vlaamse kampioene van de 400m horden. Voor een écht KVV-duel moeten we zaterdag echter in Alken zijn, waar de Vlaamse hamertitels worden verdeeld: nationaal recordhoudster Jolien Boumkwo/RCG treft er opnieuw de goed op dreef zijnde Vanessa Sterckendries/OEH, die vorige zaterdag in de Lokerense kooi nog aan het langste eind trok. In de namiddag zal Jolien probleemloos nog de kogeltitel mee naar huis kunnen pakken. Voor Kato Van Den Brulle/VAC, net als Sterckendries reeds geplaatst voor het EKu23, wordt het een speercompetitie op eenzame hoogte. Een andere werpster met een Europees (u20) ticket op zak – discuswerpster Babette Vandeput/ATLA – beleefde vorige zaterdag geen al te beste Bekerdag, maar zij kan zich in De Veen optrekken aan Katelijne Lyssens/ROBA en Anouska Hellebuyck/DEIN om zo hoog mogelijk op het podium te klimmen en daarbij mogelijks de 50 metergrens te slopen.

De vrouwensprint wordt ook nu geassocieerd met de familienaam Depuydt. Orphée/HAC kan de snelste worden in de 100m en Manon/ACME in de 200m. Twee keer staat een andere jonge West-Vlaamse, Molenlandse Hanne Claus, klaar om mee op het podium te klimmen. Imke Vervaet/RCG liet in haar recentste wedstrijden ook al mooie dingen zien en kan het West-Vlaams feestje verstoren in de halve baanronde. Maar alles ligt heel dicht bij elkaar: getuige het verschil van amper 10/100sten tussen de vijf beste ingeschreven 100m-loopsters. Belofte Margo Van Puyvelde/ASVO en scholiere Elise Lasser/VITA maken er ongetwijfeld een boeiend 400m-verhaal van. De Oudenaardse moet een chrono van 53.15 uit de benen schudden voor een ticket naar het Europees beloftenkampioenschap in Polen. Zo’n ticket heeft meerkampster Noor Vidts/VAC al op zak. Zij zoekt zaterdag de concurrentie van Els De Wael/AVLO op in de verspringbak en maakt een werkpunt van haar speerwerpen.

Bij de mannen mag Ben Broeders/DCLA ook al richting Bydgoszcz kijken. In het polsstokspringen start de Leuvenaar buiten categorie. Voor zo’n internationaal startbewijs, maar dan bij de juniores, moet kwartmijler Gerbrand Huts/RCT nog een kleine halve seconde overbruggen tot 47”39. Hij kan zich zaterdag optrekken aan Michaël Rossaert/ACW en Alexander Doom/AVR die hun indoorduel nog eens kunnen overdoen. En ook Dylan Owusu/RCG kijkt over de grenzen: hij benadert de u23-norm (51”01) al heel dicht, maar treft zaterdag geen sterkere tegenstanders.

De sprint heeft een Antwerps tintje. Victor Hofmans/OLSE krijgt af te rekenen met twee gouwgenoten: Kobe Vleminckx/ACHL in de 100m en Christian Iguacel/AVKA over de dubbele afstand. 100m-titelverdediger Andreas Vranken/ROBA is samen met een andere Vlaams-Brabander, Ward Merckx/GRIM, ook kandidaat voor het podium. De Grimbergenaar imponeerde bij de provinciale kampioenschappen en kan nu verdere progressie maken. Een ander Vlaams-Brabants onderonsje is intussen al een klassieker geworden: Dario De Borger/VAC en Denis Hanjoul/DCLA verdelen in een zoveelste onderling duel de medailles van de hoge horden.
Ook Emile Verdonck/AZW en Bram Ghuys/OEH moeten er de spanning aan de hoogspringstand zo lang mogelijk proberen in te houden. Andere duels vallen te beleven op de speeraanloop met gevestigde waarde Timothy Herman/ACME tegen de jongere Jarne Duchateau/BRAB en in de verspringbak met Mathias Broothaerts/LYRA versus Michael Obasuyi/DEIN. De West-Vlaamse werper van Brabo heeft bijna de beloftenlimiet van 74m30 achter zijn naam, terwijl de junior van Deinze voor een trip naar Grosseto een afstand van 7m51 moet overbruggen. Aan de kogelstand staan ze met drie kanshebbers voor evenveel medailles: eerstejaarsbeloften Matthias Quntelier/AVKA en Ilya Defrère/DCLA zien hun eeuwige tweestrijd nu verrijkt met de ervaren Jarno Wagemans/HAMM.

Het Vlaams kampioenschap wordt zaterdagochtend om 9u30 geopend met de hamerslingeraars in… Alken. Daar wordt Remi Malengreaux/RCG de te kloppen man.
Deelnemerslijst en tijdschema zijn op deze site terug te vinden.

Zondag wordt er ook op de Duffelse piste vooral in de langere loopnummers naar scherpe chrono’s gemikt. Traditioneel wordt er bij de Memorial Vertommen-Cuddy  geen moeite gespaard om het de atleten zo makkelijk mogelijk te maken in hun zoektocht naar persoonlijke records. Voor sommige deelnemers kan daar ook een Europees ticket aan vasthangen. Bekijk hier de site van deze tweede meeting in de serie van de Athletic Classic Meetings, die in een nabij verleden nog behoorde tot de Flanders Cup.