06/06

Atletiekblik op weekend: Lyra debuteert in Flanders Cup

jdc-20180818-000242

Elise Mehuys begint als Belgische ranglijstaanvoerster in de 100m aan de eerste Flanders Cup van haar club.

Na het Hemelvaartweekend, is ook de Pinksterperiode een moment waarop volop kan gelopen, gesprongen of geworpen worden. Terwijl de studenten zich moeten bezighouden met andere (ook) belangrijke dingen, is het voor de overige atleten en atletiekfanaten weer puzzelen om de volgende dagen optimaal te benutten. Er staan overigens nogal wat provinciale titels op het spel.

Vrijdagavond is er keuze uit liefst drie open meetings in de kalender. Zowel in Booischot als in Oudenaarde worden tijdens deze avondcompetities ook de provinciale steepletitels uitgereikt. In Lanaken wordt de open meeting nog aangevuld met een jeugdprogramma.

Zaterdag schrijft AC Lyra een pagina bij in haar geschiedenisboek. Dan organiseren zij voor het eerst een Flanders Cup meeting. Niet dat men zich in Lyra zorgen zal maken omtrent de zenuwachtigheid die bij zo’n evenement gepaard gaat: hun Memorial Verstockt was al enkele jaren een van de toonaangevers van de Athletics Classic Meetings (en daarvoor bij de B-meetings) en krijgt dus nu een logische opwaardering naar de Flanders Cup Status. Sedert AC Break  uit de Flanders Cup verdween in 2011, was Olse Merksem tijdens de laatste jaren de enige Antwerpse club binnen dat circuit. Daar komt nu opnieuw verandering in. Lyra is al de 21ste Vlaamse atletiekclub die aan de FC-historie  wordt toegevoegd. Meteen de 5de vereniging uit de provincie Antwerpen, nadat eerder ook nog STAR (laatste organisatie in 1996) en Duffel (2003) afhaakten. De vorige club die toetrad tot het circuit, was OE Halle in 2014 en met het wegvallen van ACW in 2016, kwamen er drie opeenvolgende jaren met slechts 8 organisatoren. Daar komt er nu dus eentje bij. Ook het BK 5000m voor AMH-lopers wordt tijdens deze nieuwe FC afgewerkt. De deelnemerslijst kan je hier terugvinden. Uiteraard zullen de plaatselijke LYRA-atleten een hoofdrol willen en kunnen vertolken in deze eerste Flanders Cup op eigen terrein. Ga hier naar de site van de Flanders Cup Memorial Verstockt.

Nog op zaterdag zijn er open meeting in Hechtel en in Gooik, waar het wedstrijdaanbod wordt aangevuld met een jeugdprogramma. Ook geen gebrek aan jeugdmeetings op zaterdagnamiddag: in Herenthout (ACHL), Ertvelde en Geraardsbergen staat men paraat.

Pinksterzondag is een wat kalmere atletiekdag, maar toch verdeelt RC Tienen tijdens een open meeting ook de provinciale hamerslingertitels. Dat is geen open PK, maar wie de kwaliteit van de hamerslingeraars in Vlaams-Brabant kent, zal er wel op verre worpen rekenen. In Pelt verwacht SACN de deelnemers voor een jeugdmeeting en de miniemen die hun zinnen hebben gezet op een Limburgse polsstokmedaille.

Op Pinkstermaandag duwt RCT nog even verder door met een jeugdmeeting op het Houtemveld in Tienen, maar jeugdmeetings zijn er dan ook nog in Diepenbeek (ADD) en in Oostende, waar een jeugdmeerkamp wordt georganiseerd. Dat gebeurt ook in Duffel, maar daar zijn er Antwerpse titels verbonden aan de vier- en vijfkampen. Olympic Essenbeek Halle verwacht in Huizingen de deelnemers voor een open meeting waar ook de Vlaams-Brabantse titels in de steeple en 10.000m worden uitgereikt. In Eeklo tenslotte zorgt AC Meetjesland voor een werpersmeeting.

Zondag zijn de lopers met de langste adem aan de slag in Wingene, waar AC Deinze al van ’s ochtends vroeg de organisatie van het BK en KVV 100 kilometer ter harte neemt. Voor diegenen die zo’n afstand nog niet zien zitten, is er ook een 10K voorzien in de late namiddag.

Ook in De Pinte wordt met Pinksteren op de weg gelopen: de Moerkensheidejogging is ook 10 kilometer lang. Pinkstermaandag moeten lopers uitwijken naar Vlaams-Brabant waar de klassieke Elewijtse halve marathon (SPVI) en ook de Aarschotse stratenloop van ROBA (max.12K) worden voorgeschoteld.