13/02

atletiekblik op weekend: indoorkampioenschap zonder minimazorgen

jdc-2127-00001

Orphée Depuydt kreeg na het Vlaams 400m-kampioenschap de zusjes Rossaert naast zich op het podium. Zondag zal Camille Laus ook in de startblokken zitten.

Tussen het Vlaamse en het Belgisch veldloopkampioenschap in, kunnen de crossers zich nog uitleven in twee jaarlijkse klassiekers van het winterseizoen, maar diezelfde zondag gaat de atletiekaandacht vooral uit naar het BK indoor Alle Categorieën.

Veldlopen kan zondag zowel in Lebbeke als in Lommel, waar Daring al aan een 52ste organisatie toe is. Maar met de Belgische kampioenschappen in de hoofdcategorie, komt zondag het hoogtepunt van de nationale indooratletiek er ook aan. Elk jaar is dit BK een springplank richting internationaal kampioenschap, maar in 2020 trok het coronavirus daar helaas een streep door. Jammer voor hen die het vooropgestelde minimum in de benen hebben of dat eerder dit jaar al gerealiseerd hadden. We zullen de lat dus niet op internationaal niveau hoeven te plaatsen, maar zullen genieten van pure  titelwedstrijden zonder bijkomende aanknopingspunten. Al prijkt er hier en daar wel een buitenlands atleet tussen de deelnemers.

Twee uitgesproken Camilles zijn topfavorieten bij de vrouwen: Camille Muls/RESC in de 800m en Camille Laus/RCB in de halve afstand. Vlaams kampioene Orphée Depuydt/AVLO kan haar grenzen in die 400m alvast verder aftasten en zich optrekken aan de kapitein van de Cheetahs. Ook snelwandelaarster Annelies Sarrazin/FLAC, hoogspringster Claire Orcel/CSF, hinkstapspringster Elsa Loureiro/RFCL en meerkampster Hanne Maudens/VS (verspringen) wacht waarschijnlijk een eenzaam parkoers naar de titel. Misschien kan Merel Maes/ACW zich aan Orcel optrekken om haar cadettenrecord nogmaals te verbeteren. Maudens treedt ook nog aan in de kogelring, waar eeuwige jeugdrivalen Elena Defrère/VAC en Myrthe Van Der Borght/VS het deze keer op het hoogste nationale niveau kunnen uitvechten. Minstens even boeiend wordt de 60m horden, met Eline Berings/RCG en Anne Zagré/RESC voor het eerst tegen elkaar deze winter. Zij krijgen bovendien gezelschap van Nafi Thiam/RFCL, en meteen weet iedereen dat de finaleplaatsjes duur zullen zijn. Ook het steeds weerkerende polsstokduel van Fanny Smets/CABW en Chloe Henry/RESC staat op het menu, al komen de achtervolgende polsstokmeisjes alsmaar dichter.
In de 1500m behoort een Belgisch record tot de mogelijkheden: Elise Vanderelst/MOHA toonde enkele dagen geleden al een stevige conditie en krijgt een Kenyaanse tempomaakster toegewezen. Recordhoudster Lindsey De Grande/OEH (4’09”18) zal in elk geval een bevoorrechte getuige van deze recordpoging zijn, want ze maakt ongetwijfeld kans op het podium. De baanronde wordt een Vlaams-Waals duel met Lucie Ferauge/CABW en Imke Vervaet/RCG, terwijl de kortste sprint een hoofdzakelijk Vlaamse aangelegenheid wordt dankzij Rani Rosius/AVT die Elise Mehuys/LYRA als uitdaagster krijgt.

Ook bij de mannen staan er enkele leuke wedstrijden op de plank. OEH-veldlopers Isaac Kimeli en Robin Hendrix hebben daarbij hun zinnen gezet op snelle chrono’s. Isaac pakt de 1500m aan en krijgt Stijn Baeten/DCLAonlangs een PR – in zijn spoor; Robin krijgt een tempomaker mee in de 3000m en daarvan kunnen misschien ook de Vlaamse kampioenen Ruben Van Praet/RCG (3000m) en Wesley De Kerpel/ROBA (korte cross) profiteren. Toch ook maar Oussama Lonneux/RFCL, met zijn korte-cross-conditie, in’t oog houden. Een échte tweestrijd wordt de heruitgave van het Vlaams 800m-kampioenschap tussen Aurèle Vandeputte/HAC en Aaron Botterman/KAAG die via de Botterman-bocht een extra stimulans krijgt om de Vlaamse rollen om te draaien. In de 400m krijgt Alexander Doom/AVR Christian Iguacel/LYRA en Michaël Rossaert/ACW op de hielen terwijl Vlaams 200m-kampioen Victor Hofmans/OLSE hoofdzakelijk Waalse tegenstand te verwerken krijgt over de baanronde. In de 60m zijn Kobe Vleminckx/LYRA en Gaylord Kuba Di-Vita/CABW aan elkaar gewaagd. Op diezelfde afstand met horden, lijkt niemand Michael Obasuyi/OEH te kunnen bedreigen.

In de kampnummers lijken polsstokspringer Arnaud Art/FCHA, hinkstapspringer Bjorn De Decker/WIBO en kogelstoter Matthias Quintelier/LYRA buiten bereik van hun tegenstanders. Al wordt het wel nieuwsgierig afwachten hoe dicht Art  het kersverse record van zijn niet-deelnemende collega Ben Broeders kan benaderen. Corentin Campener/RESC heeft een abonnement op verspringtitels, maar als Mathias Broothaerts/LYRA de ideale aanloop kan koppelen aan een perfecte afzet en zweefvlucht, dan kan het in de zandbak wel boeiend worden. Boeiend wordt zeker het hoogspringen. Bram Ghuys/OEH en Lars Van Looy/VAC leverden al een spannend Vlaams kampioenschap, maar nu krijgen zij met Europees junioreskampioen Thomas Carmoy/CRAC een belangrijke extra concurrent voor het goud.

Bekijk hier het tijdschema en de deelnemers aan deze Belgische kampioenschappen Alle Categorieën.

Ook op zaterdag zal er al wat indoorbeleving zijn, want in de namiddag pakt KAAG in de Topsporthal uit met een jeugdmeeting met aflossingen. In Tienen start in de voormiddag al een open indoormeeting met jeugd en in Herentals wordt een gesloten indoor-jeugdmeeting georganiseerd.

Er wordt dit weekend ook op de weg gelopen: zaterdag in Lier is er al de vierde Powerplus natuurloop van LYRA (max.25K) en op zondagochtend is er we Winterloop van Deinze in de Brielmeersen (max. 13,2K). Nog op zondagochtend is er de 22ste halve marathon van Nieuwpoort, aangevuld met omlijstende wedstrijden over kortere afstanden.

Bekijk hier de atletiekkalender van Atletiek Vlaanderen.