27/02

atletiekblik op weekend: het drukste kampioenschapsweekend ooit

-ldq0034

Een flink deel van deze finalistes van het BK 60 meter, verleggen zaterdag hun werkterrein van Gent naar Louvain La Neuve.

We staan aan de drempel van wat wel eens het drukste nationale atletiekweekend ooit zou kunnen zijn. Zaterdag en zondag worden op drie verschillende locaties evenveel – grote - nationale atletiekkampioenschappen afgehandeld. Oorspronkelijk was dat natuurlijk niet zo gepland, maar daar hebben weersomstandigheden en een beslissing van de hoofdstedelijke overheid vorige week anders over beslist…

Zondag worden de veldlopers dus met een weekje vertraging het Lakense park ingestuurd voor hun Belgische kampioenschappen. Het is de allereerste keer dat zoiets gebeurde in onze na-oorlogse veldloopgemeenschap. Voor deelnemers, tijdschema en een voorbeschouwing, verwijzen we u graag terug naar onze voorbeschouwing van vorige week.

Dat zo’n plotse en drastische beslissing vervelende en onverwachte bijwerkingen krijgt, is niet te vermijden. Veldloopplannen kunnen door een vooraf geplande Krokusvakantie gedwarsboomd worden en de indoor halve fond kampioenschappen voor beloften, juniores, scholieren en cadetten werden verschoven naar zondag 8 maart. Voor afstandlopend België werd het winterseizoen dus noodgedwongen met een week verlengd. In vergelijking met ‘vroeger’ , valt dat nog wel allemaal mee. Toen werd er gewoon gecrosst tot de laatste zondag van maart...

De juniores en beloften worden zaterdag in de nieuwe indoortempel van Louvain La Neuve verwacht, waar zij de hoofdrol spelen in het tweede nationale kampioenschap dat daar wordt gehouden. Zonder de 800 en 1500m weliswaar, maar toch met meer dan voldoende kwaliteit om er met belangstelling naar uit te kijken. Zo zijn de hoogspringers de blikvangers, met junior Sten Geenens/ASVO en de beloften Lars Van Looy/VAC en Zita Goossens/DEIN. Het trio was vorige zomer trouwens ook al op Europees niveau actief. Maar ook de sprint wordt erg interessant daar in die Waals-Brabantse indoorhal. Lucie Ferauge/CABW pakte vorige week in Gent al heel sterk uit over de baanronde en kan dat nu nog eens herhalen. In de kortste afstand gaat de Waalse belofte  het duel tussen de Vlaamse Rani’sRosius/AVT en Vincke/HAC – ook niet uit de weg. Bij hun mannelijke leeftijdsgenoten is het uitkijken hoeveel Vlamingen kunnen doorstoten naar de sprintpodia, want de Waalse sprinters domineren die korte afstanden alvast stevig op papier. Simon Verherstraeten/LYRA kan in de 60m een uitzondering op de regel worden en de LBFA-hegemonie doorbreken. Andere juniores die er bovenuit springen zijn hordeloopster Angel Agwazie/AVLO en kogelstootster Elena Defrère/VAC die haar titel alle categorieën zeker een verlengstuk wil geven. Bij de beloften kunnen Mathew Ugwu/HCO (ver) en Melanie Vissers/ATC (polsstok) zich in de kijker springen.

Deelnemers en tijdschema van Louvain La Neuve zijn via de links te raadplegen.

De dag nadien wordt in de Gentse Topsporthal het voorlaatste nationaal kampioenschap van de winter afgewerkt. De cadetten en scholieren zijn er dan aan de slag; zonder de 800m-atleten, want zij moeten ook nog een weekje geduld oefenen. Twee van de drie recente nationale recordverbeteraars zullen meestrijden voor de titel: allebei cadetten, allebei springsters. Voor polsstokspecialiste Lola Lepère/BBS en hoogspringster Merel Maes/ACW mag het zondag niet verkeerd gaan. De derde cadet die vorige maand een record kon verbeteren, Luikse sprinter Joshua Lo Bianco, is er zondag niet bij. Niet getreurd voor RFC Luik want Cédric Motieh staat met 7”14 nu al tweede op de allertijdenlijst. Nog een Waals talent, scholiere Alexandra Mortant/CABW, gaat voor de dubbel in de 60 meter met en zonder horden. Ook eerstejaarsscholier Alexander Anthonissen/KAPE probeert een stapje hoger in de kogelhiërarchie te klimmen. Slechts twee werpers deden ooit beter dan zijn voorlopige 17m46. Er zullen zondag ongetwijfeld ook heel wat leuke duels te beleven vallen, waaronder die van de Oost-Vlaamse scholierenmeerkampsters Sara Van Hoyweghen/VOLH en Sennah Vanhoeijen/DEIN in de verspringbak. Charlotte Vanlangenaker/DCLA, die pas enkele dagen geleden de competitie hervatte na een half jaar afwezigheid, werpt zich als eerstejaarsscholiere al meteen op als medaillekanshebster in zowel het kogelstoten als het polsstokspringen.

Ook van dit BK cadetten en scholieren zijn de deelnemers en het tijdschema via de links te bekijken.

Het klinkt haast ongelooflijk, maar er is zelfs nog meer atletiek te beleven dit weekend. Voor FLAC heeft de veldloopverschuiving van Brussel ook een heel vervelend gevolg, want zij organiseren zondag in Poperinge de veldloop van het Hoppeland. Oorspronkelijk zou dat de afsluiter van het Vlaamse veldloopseizoen worden, maar intussen beslisten een storm en een Brussels stadsbestuur er dus anders over.

 Zaterdag  wordt de Gentse Topsporthal nog een hele dag warm gehouden met een jeugdmeerkamp van RC Gent. De tweede Winter Werpersmeeting  van Olse Merksem van dit jaar is afgelast. Het middenterrein van de atletiekpiste van Merksem staat namelijk onder water.
Bekijk hier de Vlaamse atletiekkalender.