08/12

Atletiekblik op weekend: Europees veldloopexamen op Sardinië

belgaimage-88154228
Zondag worden de laatste internationale atletiekmedailles van 2016 verdeeld. Dat gebeurt tijdens de Europese veldloopkampioenschappen die voor het eerst op een eiland in de Middellandse zee worden betwist.

 

Het is voor de derde keer dat de Italiaanse atletiekfederatie borg staat voor dit veldloopkampioenschap. Het hele hebben en houden van de FIDAL wordt deze keer wel getransporteerd naar Chia, het meest zuidelijke puntje van Sardinië. In de zes wedstrijden die vanaf zondagochtend hun beloop krijgen, staat er telkens minstens één Belg(ische) achter de startlijn. Het is onvoorspelbaar waar belofte Lisa Rooms/OEH of juniore Justine Tinck/AVLO zich zullen klasseren. Voor Justine spreken de stevige (scholieren) chrono’s uiteraard in het voordeel, maar ze staat zondag wel samen aan de start met twee jaar oudere meiden. Catherine Lallemand, Kim Offergeld en Zenobie Vangansbeke delen bij de juniores het beste nationale resultaat ooit: een vijfde plaats. Lisa was er vorig jaar al bij in de junioreskoers, maar moet nu een trapje hoger aan de slag.

Louise Carton/ACME opteerde om haar Europese beloftentitel van vorig jaar (overigens de enige vrouwelijke veldloopmedaille uit onze EK-geschiedenis) niet te verdedigen, maar springt meteen in het bad bij de grote madammen. Een moedige keuze, maar hoger mikken dan goud bij de beloften kan uiteraard niet meer en vorige zomer heeft onze beste veldloopster zich ook al kunnen uitleven op Europese kampioenschappen en Olympische Spelen. Het allerhoogste niveau dus. De beste nationale prestatie in dit kampioenschap staat op naam van Almensh Belete, die al twee keer vierde werd.

Negen Belgische mannen stofferen het deelnemersveld in Chia. Eerstejaarsseniores Jennen Mortier/RCG en Oussama Lonneux/RFCL mogen het nog waarmaken bij de juniores. Twee gouden en één zilveren medaille prijken op de Belgische erelijsten, maar dat juniorespalmares verder aandikken, wordt onwaarschijnlijk. Jeroen D’hoedt/CABW, in 2009 in Dublin al aan het junioresfeest, staat zeven jaar later alweer aan de start van de senioreskoers, samen met zijn clubgenoot Soufiane Bouchikhi/CABW. Een duo met een mooi palmares in deze competitie. Zo werd Jeroen ook al vierde bij de seniores in 2013 en Soufiane beklom het podium al bij de beloften in 2012 om het zilver af te halen. Beide mannen maakten ook deel uit van het team dat in 2013 een bronzen medaille won bij de seniores. Voor zo’n teammedaille ligt de enige Belgische hoop nu volledig bij het beloftenteam. En dat is behoorlijk sterk, met vaandeldrager Isaac Kimeli/OEH. Die is in Chia al aan een vijfde EK veldlopen toe. Na twee prima junioresjaren – 6de in 2012 en zilver in 2013 – losten zijn twee beloftenkoersen niet dadelijk de verwachtingen in: een 20ste en 38ste plaats de twee vorige jaren. Maar laat er geen twijfel over bestaan: Isaac beschikt over de grote klasse en demonstreerde in Roeselare nog zijn huidige conditie. Elke Europese belofte met podiumambities zal met de Hallenaar rekening moeten houden. Zijn clubmakker Simon Debognies/OEH en Dieter Kersten/ADD zaten vorig jaar als  11de en 8ste al helemaal voorin bij de juniores en Steven Casteele/KKS heeft met zijn vijfde EK-campagne voldoende ervaring in de rugzak. Dit doorwinterde crosskwartet krijgt nog steun van debutant Michael Somers/LYRA. De website van de lokale organisatie kan u hier bereiken.

De meeste nationale veldlooporganisatoren gaan de concurrentie met het EK uit de weg, maar niet zo de cross van Booischot. Op en rond de hippodroom van Booischot organiseert AV Zuiderkempen nu al voor de 60ste keer hun jaarlijkse veldloop.

De indoorbedrijvigheid beperkt zich tot zaterdag, met een jeugdmeeting van KAAG in de Topsporthal van Gent (de eerste indoororganisatie deze winter aan de Zuiderlaan) en een gesloten jeugdmeerkamp in Herentals. De oudere categorieën, vanaf cadet, zullen een weekje extra indoorgeduld moeten oefenen.

Niet zo de liefhebbers van de wegwedstrijden. Met de eindjaarsdagen in ’t vizier, komen ook de eerste corrida’s er aan. Zo is er vrijdagavond in het stadcentrum van Brugge de Move Brugge Kerstloop (OB, max. 10K). Zaterdagavond is er in Lokeren de City Trail over een afstand van 8 kilometer en zondagochtend is er de maandelijkse winterloop van AC Deinze in de Brielmeersen (max. 13,2K).